Direct naar:

Ervaring Lieke met klinische CBTE-behandeling

In april 2019 startte ik met een klinische opname bij Amarum in Zutphen. Ik zou een eetstoornisbehandeling volgen en gelijktijdig meedoen aan een pilotstudie voor traumabehandeling bij ondergewicht. In de eerste 9 weken volgde ik het reguliere programma, waarbij de nadruk op het normaliseren van het eetpatroon en het herstellen in gewicht lag. Dit was voor mij lastig, omdat mijn eetstoornisklachten hand in hand gingen met onderliggende trauma's. Desalniettemin ben ik door het hele behandelteam enorm geholpen om zoveel mogelijk stappen te zetten rondom mijn eet- en compensatiegedrag.

CBTE-behandeling

Ik heb de samenwerking als bijzonder prettig ervaren; er werd te allen tijde in oplossingen gedacht en ik voelde me steeds serieus genomen. Ik denk dat de invoering van het nieuwe CBT-E systeem hieraan heeft bijgedragen. Dit systeem stelde patiënten in staat meer verantwoordelijkheid te nemen en hun herstel op zo'n manier vorm te geven dat het met haalbare stappen ging en er zoveel mogelijk succes geboekt kon worden. Hoewel ik me soms heb afgevraagd of ik niet meer geholpen zou zijn met een rechtlijniger en strikter beleid, ben ik blij met het gevoel van autonomie dat ik dankzij deze behandelvorm kreeg. 

 

Vertrouwen in behandelaars

Het was fijn om te merken dat het contact warm en persoonlijk was en ik stukje bij beetje meer kon vertrouwen in de deskundigheid van behandelaars; iets wat ik na jaren van therapie verloren was. Ook tijdens de traumabehandeling - een periode waarin het eten stukken moeilijker ging - werd samen met mij gekeken naar oplossingen en werd ik altijd opgevangen met warmte en begrip.

 

Een aanrader

Ik kijk met een prettig gevoel terug naar mijn opname; het was zwaar en heftig, maar ik ben ontzettend blij dat ik deze strijd samen met het team van Amarum heb kunnen leveren. Hoewel ik nog niet ben waar ik zijn moet weet ik zeker dat ik bij Amarum meer dan genoeg handvatten heb gekregen om mijn proces ambulant voort te zetten. Ik raad iedereen daarom aan een behandeling bij Amarum te overwegen!

 

* Om privacy redenen hebben wij de fictieve naam Lieke gebruikt.