Direct naar:

Wetenschappelijk onderzoek

Amarum wil mensen met eetstoornissen de best mogelijke zorg bieden. Om dat te kunnen doen, moeten we op de hoogte zijn van nieuwe inzichten en zelf wetenschappelijk onderzoek doen. Met ons onderzoek zoeken we naar de beste behandeling voor elke patiënt. We toetsen het effect van behandelingen en we brengen kenmerken van eetstoornissen en van patiënten in kaart. Het is dus onmisbaar dat patiënten meewerken aan het wetenschappelijk onderzoek. 

Hebt uw vragen over deelname of resultaten, neem dan contact op met Suzanne Mares (s.mares@ggnet.nl ,088 933 5701) of Maartje Vroling (m.vroling@ggnet.nl)

Begeleiding en samenwerkingen

Prof. Annemarie van Elburg adviseert onderzoekers binnen Amarum. We werken ook samen met onder andere de Radboud Universiteit Nijmegen, Maastricht University en de Universiteit van Amsterdam.

Onderzoek naar schematherapie deeltijdbehandeling bij eetstoornissen

  • Aanleiding: Voor een deel van de mensen met een hardnekkige eetstoornis blijkt het moeilijk om hun gedrag te veranderen doordat hardnekkige overtuigingen over zichzelf, anderen en de wereld (schema’s) de eetstoornis in stand houden. Schematherapie helpt de oorsprong van denk- en gedragspatronen te begrijpen en om niet-helpende reacties (modi) te snappen, herkennen en veranderen.
  • Doel: Amarum wil uitzoeken of deelnemers aan de schematherapie deeltijdbehandeling bij eetstoornissen beter worden en of de schema’s en modi eerst veranderen, voordat de eetstoornisklachten verbeteren.
  • Onderzoeksvraag: Verbeteren deelnemers aan de schematherapie deeltijdbehandeling met betrekking tot schema’s, modi en eetstoornisklachten? Verbetering schema’s en modi vóórdat er een verbetering plaatsvindt in eetstoornisklachten?
  • Behandeling: In een half-open groep wordt drie dagen per week gewerkt met schematherapie, waarbij ook de eetmomenten onderdeel zijn van de behandeling. De behandeling duurt een half jaar.
  • Deelnemen: Bij interesse aan deelname aan de behandeling en het onderzoek, wordt u uitgenodigd om contact op te nemen met (uw behandelaar binnen) Amarum.
  • Meer informatie: Wanneer u vragen heeft over het onderzoek, kunt u contact opnemen met Suzanne Mares, Amarum, via telefoonnummer 088-933 5701 of via s.mares@ggnet.nl.

Onderzoeksproject: Het opmerken van eigen emoties bij herstelde patiënten met anorexia nervosa

Herken jij je eigen emoties?

Wij zijn op zoek naar 40 deelnemers die in het verleden anorexia nervosa hebben gehad en hiervan zijn hersteld voor een onderzoek naar het opmerken van emoties.

Beschrijving van het onderzoek:

Deze studie bestaat uit een eenmalig bezoek aan Amarum of de Radboud Universiteit van een uur. Bij dit onderzoek kijken we naar de lichamelijke reacties op allerlei emotieplaatjes. Terwijl je kijkt naar de plaatjes worden je hartslag en je huidgeleiding gemeten met behulp van elektrodes op je polsen, enkel en vingers. Daarna bekijk je nogmaals de emotieplaatjes en geef je een korte beschrijving en waardering en vul je aanvullend nog enkele vragenlijsten in.

Deelnemers ontvangen een bol.com cadeaukaart.

Heb je nog vragen of wil je je aanmelden voor deelname?

Mail naar: F.Clark@ggnet.nl en E.Wezenberg@ggnet.nl