Waar word je behandeld?

  • Heb je PTSS-klachten die snel opgelost kunnen worden?
    Dan kun je terecht bij Bas, kortdurende ggz. Bas is onderdeel van GGNet.

  • Heb je ingewikkelde PTSS-klachten?
    Heb je meerdere trauma’s? Of heb je ook andere problemen? Dan kun je terecht bij GGNet. De behandelaren van GGNet bieden gespecialiseerde ggz (sggz). Dat betekent dat ze extra kennis hebben over trauma en PTSS. Behandelingen in de gespecialiseerde ggz duren ook langer dan behandelingen in de kortdurende ggz.

    GGNet heeft verschillende poliklinieken waar je terechtkunt voor gespecialiseerde behandeling van trauma en PTSS. Je vindt ze in Apeldoorn, Doetinchem, Winterswijk, Zevenaar en Zutphen. Je krijgt je behandeling op de polikliniek. Je wordt dus niet opgenomen.

  • Heb je PTSS-klachten en ben je ouder dan 60?
    Dan kun je voor gespecialiseerde ggz ook terecht bij GGNet Ouderen, ons expertisecentrum ouderenpsychiatrie.

Waar word je behandeld?

  • Heb jij PTSS-klachten door trauma toen je nog een kind was?
    Trauma uit je kindertijd kan diep zitten. Soms lukt het op de polikliniek niet om dat trauma (helemaal) op te lossen. Je kunt dan terecht op de polikliniek Complex Trauma van GGNet. Op deze poli onderzoeken we:

    • waarom de traumabehandeling op de polikliniek voor jou nog niet goed genoeg werkt
    • of je een aanpak nodig hebt die (nog) dieper gaat dan de behandeling die je krijgt
    • of je meerdere persoonlijkheden hebt. Je hebt dan te maken met dissociatieve identiteitsproblematiek

Na dit onderzoek weten we beter wat er met je aan de hand is. En hoe we je verder kunnen behandelen. Wil je meer weten? Kijk dan op de webpagina over de polikliniek Complex Trauma.

  • Heb jij PTSS of andere psychische klachten, omdat je naar Nederland moest vluchten?
    Dan kun je terecht bij het Centrum voor Interculturele GGZ van GGNet. Het centrum is er voor alle vluchtelingen met psychische problemen. Dat zijn asielzoekers, statushouders en mensen zonder verblijfsvergunning. Het maakt niet uit of je al volwassen bent of nog jong: in het centrum staan we voor jou klaar. We weten wat het met je kan doen als je weg moet uit je eigen land. En hoe cultuur een rol speelt bij het oplossen van psychische problemen. Ook hulpverleners kunnen bij het centrum terecht. Wil je meer weten? Kijk dan op de webpagina over het Centrum voor Interculturele GGZ.

Behandeling

GGNet biedt herstelondersteunende zorg. Dat betekent dat de we kijken naar jouw mogelijkheden en wensen – en dus niet alleen naar jouw klachten.

Hoe word je behandeld?

GGNet heeft verschillende behandelingen voor trauma en PTSS. We kijken samen met jou welke het beste bij jou past. Soms krijg je een combinatie van behandelingen. Sommige namen klinken ingewikkeld. Maar als je erop klikt, lees je hoe iedere therapie precies werkt.

De VIA behandeling krijg je op de polikliniek Complex Trauma. De therapie is een combinatie van groepsbehandeling en individuele behandeling.

Het kan zijn dat je meer nodig hebt

GGNet heeft ook therapieën die je extra kunt volgen. Dat zijn bijvoorbeeld psychomotorische therapie (PMT) en beeldende therapie (BT). Bij PMT doe je lichamelijke oefeningen; bij BT ga je creatief aan de slag. Beide therapieën helpen jou om stil te staan bij wat je voelt en wat dat met je doet. Daarna bedenk je in de therapie of je dat wilt veranderen en hoe dat zou kunnen.

Anja: "Ik voel me rijk met deze kans en gun dat iedereen. Beeldende therapie gaat vanuit je lichaam en je hart. Wat je voelt en wilt, breng je naar buiten via je handen -­ die vormen dan je gevoel, waar je geen woorden voor hebt. Beeldende therapie helpt je om er toch ‘woorden’ aan te geven. Er is niks mooier. Je hart zit ook in je handen."

Aanmelden

Heb je zelf psychische klachten of zoek je hulp voor je naaste? Dan heb je een verwijzing nodig van de huisarts. Een bezoek aan de huisarts is dus de eerste stap die je neemt. Denkt de huisarts dat jij bij GGNet op je plek bent? Dan zorgt de huisarts dat je bij ons wordt aangemeld. Ben je nog geen 18? Dan kun je ook contact opnemen met het zorgloket van jouw gemeente.  

Informatie voor naasten

Naasten zijn heel belangrijk voor mensen met psychische problemen. Een actieve rol van familie en vrienden vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Maar soms heb je als naaste ook een steuntje in de rug nodig. Op ons platform voor naasten vind je verschillende mogelijkheden voor hulp. 

Meer weten?