Kenmerken van PTSS

  • Je hebt ongewenste herinneringen.
  • Je reageert alsof het trauma opnieuw gebeurt. Bijvoorbeeld: je bent erg bang en hebt lichamelijke klachten, zoals zweten, trillen en een snelle hartslag.
  • Je hebt nachtmerries.
  • Je probeert vervelende gedachten, situaties of mensen te ontwijken.
  • Je vindt het moeilijk om andere mensen te vertrouwen.
  • Je denkt dat je zelf niet de moeite waard bent.
  • Je kunt slecht tegen prikkels, zoals harde of onverwachte geluiden.
  • Je let steeds heel goed op. Je bent op je hoede.
  • Je hebt regelmatig momenten dat je niets voelt of ‘er niet bent’.

Het is belangrijk om hulp te zoeken.
Heb je een of meer van de klachten uit het rijtje hierboven? Zoek dan hulp. Bij GGNet hebben we goede behandelingen voor trauma en PTSS. We helpen je om te begrijpen wat er aan de hand is en gaan samen op zoek naar wat jij nodig hebt. En we geloven in herstel: iedereen kan beter worden. Soms gaan de klachten misschien niet helemaal over, maar kun je wel leren hoe je er beter mee om kunt gaan.

23 d33427a4c5 gettyimages 1321465585 rgb klein

Behandelingen

GGNet heeft verschillende behandelingen voor trauma en PTSS. We kijken samen met jou welke het beste bij jou past. Soms krijg je een combinatie van behandelingen.

Heb je PTSS-klachten die snel opgelost kunnen worden?
Dan kun je terecht bij Bas, kortdurende ggz. Bas is onderdeel van GGNet.

Heb je ingewikkelde PTSS-klachten?
Dan kun je terecht bij GGNet. De behandelaren van GGNet bieden gespecialiseerde ggz (sggz). Dat betekent dat ze extra kennis hebben over trauma en PTSS. Je krijgt je behandeling op de polikliniek. Je wordt dus niet opgenomen.

Heb je PTSS-klachten door trauma toen je nog een kind was?
Trauma uit de kindertijd kan diep zitten. Soms lukt het op de polikliniek niet om dat trauma (helemaal) op te lossen. Je kunt dan terecht op de polikliniek Complex Trauma van GGNet.

Als het trauma uit de kindertijd zeer heftig is geweest, kan er een Dissociatieve Identiteitsstoornis (DIS) ontstaan. Op deze webpagina lees je wat DIS is.

PTSS-klachten op latere leeftijd?
Mensen vanaf 60 jaar met PTSS-klachten kunnen voor gespecialiseerde ggz ook terecht bij GGNet Ouderen, ons expertisecentrum ouderenpsychiatrie.

Heb jij PTSS of andere psychische klachten, omdat je naar Nederland moest vluchten?
Dan kun je terecht bij het Centrum voor Interculturele GGZ van GGNet. Het centrum is er voor alle vluchtelingen met psychische problemen (voor asielzoekers, statushouders en mensen zonder verblijfsvergunning van alle leeftijden).

23 5da2dfffcd gettyimages 1324060050 rgb klein

Informatie voor naasten

Naasten zijn heel belangrijk voor mensen met psychische problemen. Een actieve rol van familie en vrienden vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Maar soms heb je als naaste ook een steuntje in de rug nodig. Op ons platform voor naasten vind je veel mogelijkheden voor steun en hulp.

GG Net Naasten begroeting op de brug 021 HR

Meer weten?

Wil jij meer informatie?

Er zijn veel websites met informatie over mentale of psychische gezondheid. Wij hebben een overzicht opgesteld met betrouwbare websites met meer informatie over verschillende problematiek.