In deze tijd zijn er veel psychiatrische organisaties geïnteresseerd in een leerafdeling. Dit komt omdat er binnen de psychiatrie andere zorg wordt geleverd dan bijvoorbeeld in een verpleeghuis, ziekenhuis of revalidatieafdeling. Veel studenten zijn nieuwsgierig en willen zich op een ander gebied oriënteren. Daarnaast wordt er een patiëntengroep samengesteld met diverse ziektebeelden, zodat je van alle kanten kunt leren en de verdieping over een ziektebeeld kan opzoeken. Studenten worden in het begin begeleid door stagiaires die hier al enige tijd stage lopen en coaches (verpleegkundigen en agogen), maar worden in de loop van de tijd losgelaten en draaien de gehele dienst zelfstandig. Tijdens een dienst zijn er altijd coaches aanwezig, zodat er iemand is om op terug te vallen, te overleggen maar ook voor het bespreken van opdrachten van school.

Zo kwam er een psychiatrische instelling vanuit Amsterdam een kijkje nemen op de Leerafdeling. Er is informatie gegeven over de geschiedenis van de Leerafdeling, de ontwikkeling en hoe het nu in zijn werk gaat. Vervolgens hebben wij een rondleiding gegeven om meer inzicht te geven in ‘hoe ziet zo’n leerafdeling er nou eigenlijk uit?’ Het geven van de rondleiding, het beantwoorden van de vragen vond ik erg leuk om te doen. Ik hoop dat meer instellingen interesse hebben in een leerafdeling.

Mocht ik met dit schrijven jouw interesse hebben gewekt voor het opstarten van een leerafdeling? Neem dan gerust contact op met de afdeling Opleidingen van GGNet. Nancy Venhorst staat je graag te woord. Wij hopen je dan informatie te kunnen verstrekken over de Leerafdeling en te laten zien hoe het er inhoudelijk uit ziet.

Groeten, Ilona Claassen, stagiaire verpleegkunde