Waarom wordt GGNet rookvrij?

Gemiddeld sterven rokers 10 jaar eerder dan niet-rokers. En in de ggz is dit zelfs 25 jaar. Bovendien kan roken een effect hebben op de werking van medicijnen voor de behandeling van mentale problemen. Ook zijn er aanwijzingen dat roken de kans op depressie en psychose vergroot.

GGNet is een organisatie die werkt aan gezondheid en herstel van mensen. Daar past roken niet bij. Net zoals we alcohol- en drugsgebruik ook niet toestaan in onze zorg.

Ook zijn er veel rokende patiënten, die eigenlijk graag willen stoppen met roken. Het helpt dan niet als veel mensen om je heen nog wel roken. Daarom willen we graag niet alleen zorgen voor rookvrije zorg en voor een rookvrije omgeving.

Moet ik verplicht stoppen met roken?

GGNet verplicht je niet om te stoppen met roken. Dit blijft altijd je eigen keuze. Je mag alleen in onze gebouwen en op onze terreinen niet meer roken.

In 2024 zijn er op verschillende locaties nog wel een paar speciale rookplekken, zodat patiënten kunnen wennen aan het rookverbod. Vraag aan je behandelaar of en waar een rookplek aanwezig is.

Je mag wel roken buiten de terreinen van GGNet.

Vrouw met drinken

Er is geen plek waar ik naar toe kan gaan om te roken. Wat nu?

Bespreek dit probleem met je behandelaar. Je behandelaar kijkt samen met jou naar oplossingen. Misschien wil je overwegen om te stoppen. Misschien is het een oplossing om tijdelijk nicotinepleisters of andere medicatie te gebruiken.

342 A2616

Ik heb al zoveel tegenslag in mijn leven. Moet mijn sigaret mij nu ook nog afgenomen worden?

We dwingen je niet om te stoppen met roken. We willen wel graag helpen bij je herstel. Door te stoppen met roken, kunnen klachten verminderen en kan je je beter gaan voelen. Daarom vinden we dat het gesprek over roken erbij hoort. Je beslist zelf of je wilt stoppen. Anderen mensen kunnen last hebben van de rook. Daarom kan het zo zijn dat je alleen kan roken op een andere plek dan je gewend bent.

We dwingen je niet om te stoppen met roken. We willen wel graag helpen bij je herstel.

Twee vrouwen bij bloemenzaak 400x400

Wat biedt GGNet als ik wil stoppen met roken?

  • Denk je eraan om te stoppen met roken, vraag dan om hulp hierbij:
  • Geef het aan bij je behandelaar van GGNet. Samen kunnen jullie kijken wat de beste manier is.
  • Je kan ook een afspraak maken met je eigen huisarts. Huisartsen kunnen helpen bij het stoppen met roken.
  • Het is goed om te weten dat je zorgverzekeraar veel dingen vergoedt rondom stoppen met roken.
Sp park 2 vrouwen op loopfietsjes lachen naar elkaar113

Mogen medewerkers van GGNet wel nog roken?

Nee, medewerkers van GGNet mogen niet roken in de gebouwen en op de terreinen van GGNet. Ook niet op de speciale rookplekken.

240429 GG Net 001 16x9

Iemand van GGNet komt bij mij op huisbezoek, maar ik rook. Wat nu?

Medewerkers van GGNet hebben recht op een rookvrije werkomgeving. Dat betekent dat als zij op huisbezoek gaan, ze ook daar recht hebben op een rookvrije plek. We vragen je dan ook vriendelijk om hier aan mee te werken. Dit betekend voor jou het volgende:

  • Niet te roken net voor en tijdens het huisbezoek.
  • Twee uur voor het huisbezoek de kamer te luchten, zodat er geen rook meer hangt.

Mag ik wel vapen?

Nee, je mag in onze gebouwen en op onze terreinen niet vapen. Onder roken verstaan wij alles met tabak (zoals sigaretten, sigaren, pijp) én vapen.

Er zijn op sommige locaties nog wel een paar speciale rookplekken, zodat patiënten kunnen wennen aan het rookverbod. Vraag aan je behandelaar of en waar een rookplek aanwezig is.

Je mag wel vapen buiten de terreinen van GGNet.

GG Net Metaf Bord fijne dag 119 HR

Hoe zit het met de wet?

Het rookverbod in de zorg is vastgelegd in de Tabaks- en rookwarenwet en de Arbeidsomstandighedenwet.

In de Tabaks- en rookwarenwet staat dat het verboden is om te roken in publieke gebouwen. GGNet valt daar ook onder. Het gaat hierbij om een totaalverbod op roken, wat betekent dat er nergens binnen in de zorginstelling gerookt mag worden, ook niet in rookruimtes of speciale rookzones.

Daarnaast is er in de Arbeidsomstandighedenwet opgenomen dat medewerkers recht hebben op een veilige en gezonde werkomgeving. Daar valt tabaksrook ook onder. GGNet moet er dus voor zorgen dat onze werknemers niet blootgesteld worden aan tabaksrook op de werkvloer.

Het rookverbod in de zorg is dus gebaseerd op deze twee wetten. Zorginstellingen zijn verplicht om het rookverbod te handhaven en hierop toe te zien.

Dagelijks bushokje 133 s RGB 2048px

Ik verblijf dag en nacht bij GGNet. De wet zegt toch dat ik in mijn eigen kamer mag roken?

De Tabaks- en rookwarenwet maakt een uitzondering voor roken in de privéruimte. Maar GGNet mag het roken in de eigen gebouwen verbieden als daar goede redenen voor zijn. Wij hebben de volgende redenen voor het rookverbod op kamers:

  • GGNet wil niet dat mensen last hebben van de rook van anderen. Dat geldt voor zowel medewerkers als patiënten.
  • GGNet wil mensen ondersteunen die willen stoppen met roken door te zorgen voor een rookvrije omgeving.
  • Roken leidt soms ook tot brand of andere schade. Het rookverbod zorgt daarom voor meer veiligheid en minder kosten.

Wat moet ik doen als ik het niet eens ben met het rookbeleid?

Het kan zijn dat je niet tevreden bent over het rookbeleid. Praat hier eerst over met je behandelaar. Vraag daar iemand bij als je dat prettig vindt. Denk bijvoorbeeld aan de patiëntvertrouwenspersoon. Levert dit gesprek niets op, dan kun je ook praten met de leidinggevende. Tot slot kun je ook terecht bij de klachtenfunctionaris van GGNet.