Langzamerhand dringt het besef door hoe belangrijk hoop is voor iedereen die een moeilijke tijd doormaakt. En hoe belangrijk het is, dat je iemand in je omgeving hebt, die zegt: ‘ik zie een toekomst voor jou. Het gaat beter worden.’

Nu we met z’n allen worstelen met het coronavirus, worden we extra met de neus op de feiten gedrukt. Ik merk dat ik last heb van mensen die benadrukken hoe naar ‘sociale isolatie’ is: dat mensen er angstig en depressief van worden, dat kwetsbare kinderen in de knel komen. Ik denk dat die mensen wel gelijk hebben, maar met die constatering help je mensen niet. Waar je wat aan hebt, zijn mensen die medemensen moed in praten en leuke initiatieven nemen. Zo liep er recent een oma met kleinkinderen in de buurt rond met een kruiwagen met tulpen, die op de stoep gelegd werden bij oudere mensen. Met een kaartje: Hou vol! We denken aan je!

Het symbool van de hoop is een anker. Het is niet direct afkomstig uit de zeevaart maar stamt uit een bijbeltekst. In de bijbeltekst is sprake van mensen die in een slechte situatie zitten. Hun voorganger die al in een goede situatie is, zegt: jullie zullen ook in een betere situatie komen. Die hoop vormt volgens de bijbeltekst een anker in hun hart. Dit is de reden dat het anker het symbool van de hoop is geworden. Het anker drukt uit dat als je zelf geen hoop meer hebt, er een ander is waaraan je je kunt vasthouden die wel toekomst voor jou ziet. Als die persoon dat uitdrukkelijk uitspreekt, vormt dat een anker in je hart. Dat kan je door moeilijke tijden heen helpen.

Ik heb dat zelf ondervonden toen ik op het dieptepunt zat van mijn postnatale depressie. Toen ik uitsprak dat ik het echt, echt, echt niet meer zag zitten en overwoog suïcide te plegen, zei een hulpverlener tegen mij: ‘Dat is wel jammer, Marijke, want je hebt zo’n goede prognose.’ OK! Met die woorden opende hij voor mij een perspectief: men geloofde kennelijk dat er voor mij een tijd zou kunnen komen dat het beter zou gaan! Mijn depressie zou niet eeuwig blijven! Het was een kwestie van volhouden! Daar hield ik mij aan vast en zo kwam ik er inderdaad uit.

We hebben dus in slechte tijden allemaal een anker nodig. Iemand waar we ons aan kunnen optrekken omdat die zegt: ik zie een betere toekomst voor jou.

Dat betekent voor patiënten: zoek een anker. En voor medepatiënten, familie en zorgverleners: wees een anker.

De slogan van GGNet is: wij zien altijd perspectief. Bij iedereen. Goede slogan wel.

Wilt u reageren naar Marijke op deze blog? Mail naar ggnetblogger@gmail.com