Gepubliceerd:

De afgelopen drie jaar is er in samenwerking met regionale partners gebouwd aan het eerste landelijke Ecosysteem Mentale gezondheid in Doetinchem. Met als doel: een zo laagdrempelig mogelijk netwerk van zorg en ondersteuning inrichten om de mentale veerkracht van inwoners in de regio Doetinchem te versterken. Tijdens de slotbijeenkomst op 30 januari in het Graafschapstadion is het project overgedragen aan de uitvoeringscoalitie IZA Achterhoek. Met deze overdracht zijn we een stap dichter bij een duurzame aanpak om mensen in de regio Achterhoek met mentale problemen te ondersteunen en voorkomen we dat zij op een wachtlijst voor gespecialiseerde zorg komen.

Eerste lokale Ecosysteem Mentale Gezondheid

In het Ecosysteem Mentale Gezondheid wordt domeinoverstijgend samengewerkt tussen onder andere gemeente, huisartsen, welzijnsorganisaties, ervaringsdeskundigen en de geestelijke gezondheidszorg. Bij GEM Doetinchem hebben gemeente Doetinchem, de Stadskamer, Buurtplein, Huisartsenzorg Oude IJssel, Iriszorg, Menzis, GEM en GGNet de afgelopen periode waardevolle stappen gezet. Theo Meulman, projectleider Mental Health Hub Doetinchem: “Met het project waren we in Doetinchem de eerste regio die startte met het ontwikkelen van een lokaal ecosysteem Mentale Gezondheid. Daar mogen we trots op zijn. Het meest waardevolle is dat het project heeft bewezen dat het ecosysteemdenken (op kleine schaal) werkt. We hebben samen met inwoners en verschillende organisaties een netwerk in hun wijk of buurt opgebouwd. En dat is waar het ecosysteem denken voor staat: zorgen dat inwoners met een hulpvraag laagdrempelig in verbinding kunnen komen met anderen in zijn of haar omgeving. Mentale gezondheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, waar heel veel verschillende organisaties en mensen een stukje aan kunnen bijdragen. Het is daarom mooi dat we deze resultaten samen hebben bereik.”

De VeranderAteliers

Het doel om de mentale zorg in Doetinchem te hervormen is gedaan door middel van vier VeranderAteliers: Herstelondersteunend Gesprek (HOG), Netwerk Herstel, Large Groups en Modulaire ggz. Deze vier VeranderAteliers zijn gericht op de onderdelen van een gezond ecosysteem met elk zijn eigen doel. Alle ateliers kwamen tot experimenteren in de praktijk om te ervaren en te onderzoeken wat wel of niet werkt. Zo organiseerde Herstelondersteunend Gesprek (HOG) gesprekken voor inwoners met mentale klachten bij de huisarts, poh of professionals uit het sociaal domein om zo een doorverwijzing naar de ggz te voorkomen. Mark Vet, Ambassadeur en route ondersteuner bij de Stadskamer, beschrijft hoe inwoners zich gehoord voelen: “Inwoners geven aan dat ze gelijkwaardigheid voelen in de gesprekken, dat ze konden zeggen wat ze wilden zeggen, en dat dat echt werkt.”

Netwerk Herstel heeft de krachten gebundeld met meerdere herstelacademies in Doetinchem en het sociaal domein. Zij hebben een programma opgesteld voor inwoners om, onder begeleiding van ervaringsdeskundigen, te leren om te gaan met leven. Large Groups heeft onderzoek gedaan naar het beschikbare groepsaanbod in Doetinchem. Vanuit deze beschikbaarheid hebben de eerste inwoners deelgenomen aan groepen. Ook is er in beeld gebracht in hoeverre modulaire ggz al wordt aangeboden, welke ondersteuning effectief is in de wijk en hoe dit uitgebreid kan worden. Waarbij de hulpvraag leidend is, en niet de behandelplannen en -protocollen.

Slotbijeenkomst

Op 30 januari vond de slotbijeenkomst plaats. Het was een leerzame en inspirerende middag waarin er kennis en ervaringen zijn gedeeld door zowel projectleden als geïnteresseerden. De belangrijkste conclusie is dat het ecosysteem Mentale Gezondheid werkt. Maar er nog wel doorontwikkeld moet worden. Er is gezamenlijk geconcludeerd dat de opgedane kennis en ervaringen van de MHH en de verbinding met het Integraal Zorgakkoord (IZA) veel heeft opgeleverd. Dit kan meegenomen worden in de regionale transformatieplannen. Met de overdracht aan het IZA verwacht het projectteam dat de ervaringen die zijn opgedaan het netwerk mentale gezondheid voor de hele Achterhoek en de Liemers gaan vormgeven in de loop van 2025. “Er is moed van bestuurders en bescheidenheid van GGZ-professionals nodig om de transitie te realiseren, benadrukt Dorien Cohen Stuart, kaderhuisarts GGZ bij Huisartsenzorg Oude IJssel in Doetinchem.”