Het laatste nieuws

22 januari 2021

Informatiebehoefte over WVGGZ is groot, online magazine succes

Met de invoering van de nieuwe wet, Wvggz was er veel onduidelijk voor organisaties en instanties die te maken kregen met de wet. Ook GGNet stond voor de grote klus om de wet te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Een werkgroep heeft zoveel mogelijk informatie verzameld en gebundeld.

22 januari 2021

Datalek bij U-Diagnostics

Gisterochtend (donderdag 21 januari) zijn wij door het programma Nieuwsuur op de hoogte gesteld dat er mogelijk sprake is van een datalek bij U-Diagnostics, de partij die onze coronatestafname op locatie Warnsveld regelt voor onze medewerkers.

21 december 2020

11 tips om (mentaal) goed voor je zelf te zorgen

Het coronavirus is inmiddels al een hele tijd onder ons. Deze periode is voor heel veel mensen stressvol. Hoe zorg je ervoor dat je mentaal fit blijft? MIND verzamelde 11 tips om je hierbij te helpen. 

  pdf Lees hier welke tips dit zijn. (1.33 MB)

18 december 2020

Vaktherapie en de inzet van digitale middelen

Door de coronacrisis kwamen vaktherapeuten noodgedwongen in de situatie dat zij hun therapie online moesten aanbieden. Tot voor kort werd er binnen vaktherapie nog maar zelden online gewerkt. Een veel gestelde vraag is dan ook: ‘Online vaktherapie, kan dat wel?’

11 december 2020

Tips bij zelfbeschadiging

Marleen Bosboom deelt graag haar ervaringen en tips wat voor haar werkte én niet werkte in de periode dat zij zichzelf beschadigde. Marleen is activiteitenbegeleidster en zorgprofessional met ervaringsdeskundigheid.

09 december 2020

Zesde factsheet GGNet tijdens Covid-19 maatregelen

De zesde editie van de factsheet GGNet tijdens Covid-19 maatregelen is ontwikkeld. We zoomen telkens in op specifieke ontwikkelingen.

19 november 2020

Lichamelijke activiteit en functioneel herstel bij ouderen met een depressie

Promotieonderzoek Sanne Wassink-Vossen. Depressie is één van de meest voorkomende psychiatrische stoornissen en leidt tot aanzienlijk verlies van gezondheid, welzijn en functioneren. Met de toenemende vergrijzing is depressie op latere leeftijd een wereldwijde uitdaging.

13 november 2020

Vijf tips om de tweede coronagolf mee door te komen

Corona is niet alleen een lichamelijke ziekte, het trekt ook een zware wissel op ons gemoed. Maar hoe houden we dan de moed erin? Psycholoog Shila Najibi van GGNet komt met tips.

09 november 2020

Vijfde factsheet GGNet tijdens Covid-19 maatregelen

De vijfde editie van de factsheet GGNet tijdens Covid-19 maatregelen is ontwikkeld. We zoomen telkens in op specifieke ontwikkelingen.

29 oktober 2020

Nieuwe blog: PTSS en coronamaatregelen

Welke impact hebben coronamaatregelen zoals het dragen van een mondkapje op mensen, en in het bijzonder op degenen die leiden onder PTSS? Daarover schreef Sonnie haar eerste blog.

22 oktober 2020

Nieuw: GGNet Magazine 2020 -2021

Ons nieuwe GGNet Magazine 2020 -2021 is verschenen! In het magazine nemen we u als lezer mee in onze zoektocht naar vernieuwing van de ggz. We belichten een aantal pijlers uit ons meerjarenbeleidsplan zoals netwerkzorg, vitale medewerkers en technologie vanuit meerdere kanten. En er is aandacht voor wetenschappelijk onderzoek, ambulante zorg en het werken in coronatijd.

21 oktober 2020

Verhuizing afdeling ouderen de Linde Apeldoorn

Afgelopen week is afdeling ouderen van de Linde op het terrein Deventerstraat in Apeldoorn verhuisd naar het RGC Apeldoorn.

21 oktober 2020

Onthulling gedenkteken aan de Oude Gasthuispoort

Vanuit de psychiatrische inrichtingen van het Oude en Nieuwe Gasthuis in Zutphen en van Het Groot Graffel in Warnsveld werden in april 1943 alle daar aanwezige Joodse patiënten opgepakt en via Westerbork naar Sobibor gedeporteerd om daar te worden vermoord.

12 oktober 2020

Vrijwilligerswerk: onmisbaar, ook in coronatijd

Coronamaatregelen: ook voor de vrijwilligers van GGNet hebben deze maatregelen grote gevolgen. Veel activiteiten konden of kunnen niet doorgaan. Dat is niet leuk voor de patiënten die uitkijken naar de bezoekjes van ‘hun’ vrijwilliger. Maar ook voor de vrijwilligers is het niet leuk. Sylvia van der Landen, coördinator van het vrijwilligerswerk bij GGNet, vertelt hoe het nu gaat met de vrijwilligers en hoe zij vooral proberen te kijken wat er nog wel kan.

05 oktober 2020

Extra coronamaatregelen op onze locaties

Vanwege de verhoogde besmettingskans nemen wij extra maatregelen om de verspreiding van corona tegen te gaan. Wij volgen het advies vanuit de overheid om in openbare ruimtes mondkapjes te dragen. Er geldt daarom een draagplicht voor mondkapjes als u binnen bent bij onze locaties. De draagplicht geldt niet voor kinderen t/m 12 jaar. U mag het mondkapje afzetten zodra u in de behandelkamer bent en er 1,5 meter afstand is. Onze medewerkers die bij u thuis komen dragen ook een mondkapje tot zij op 1,5 meter afstand kunnen zitten.

05 oktober 2020

Over een leven na suïcidale gedachten

In de film ‘De weg naar werk’ vertelt de 33-jarige Lisa over haar roerige jeugd, haar verslaving, de zelfmoordpogingen, maar vooral ook over de weg terug naar het leven. “Er kan echt een leven zijn na zulke chaos”, aldus Lisa.

01 oktober 2020

Uitspraak in kort geding: Beleid vijf zorgkantoren voor inkoop langdurige zorg onrechtmatig

GGNet is 1 van de 68 zorgaanbieders die een kort geding aan heeft gespannen tegen de zorgkantoren. Zonder enig overleg kwamen de zorgkantoren met een korting op het NZA tarief van 6%.

29 september 2020

Teststraat bij GGNet in Warnsveld

Landelijk loopt de druk op de teststraten en laboratoria op en wachttijden nemen toe. GGNet wil de zorgcontinuïteit graag blijven waarborgen en voorkomen dat medewerkers met klachten met een mondkapje op moeten komen werken. Daarom richt GGNet een teststraat in op het GGNet-terrein in Warnsveld.

18 september 2020

De Wvggz in beeld

Op 1 januari is de nieuwe wetgeving voor verplichte ggz (Wvggz) ingegaan. Deze verandering heeft gevolgen voor de zorgverlening van GGNet.

16 september 2020

Die ene patiënt #3

Geïnspireerd door de serie verhalen ‘Die ene patiënt’ in de Volkskrant, maken we een serie verhalen over hoe patiënten hun behandelaar kunnen inspireren. Welke patiënten maken de meeste indruk en welke patiënt zorgde ervoor dat de kijk op het vak ingrijpend veranderde…

15 september 2020

Vierde factsheet GGNet tijdens Covid-19 maatregelen

De vierde editie van de factsheet GGNet tijdens Covid-19 maatregelen is ontwikkeld en bekijkt u hier.

14 september 2020

Informatie uit de Taskforce EPA september 2020

Informatie uit de Taskforce EPA (Ernstige Psychiatrische Aandoeningen) september 2020, waaraan GGNet deelneemt.

14 september 2020

Cecile Gijsbers van Wijk nieuwe Geneesheer Directeur GGNet

Cecile Gijsbers van Wijk is op 1 september 2020 gestart in de functie van Geneesheer Directeur bij GGNet. Cecile is een zeer ervaren en bevlogen psychiater die haar sporen verdiend heeft bij verschillende instellingen.

09 september 2020

Wereld Suïcide Preventie Dag

Vandaag, donderdag 10 september, is Wereld Suïcide Preventie dag. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij alle mensen die zijn overleden door zelfmoord, en de naasten en betrokkenen van deze mensen.

07 september 2020

Depressielijn weer in de lucht voor een luisterend oor!

Vanaf dinsdag 1 september 2020 is de Depressielijn weer de lucht in. De hulptelefoon van de Depressievereniging staat open voor iedereen met een depressie of hun naasten.

12 augustus 2020

Nieuwe blogger voor GGNet

Susan Hardeman, 28 zomers jong en woonachtig in het zonnige zuiden (Limburg) is onze nieuwe blogger! Susan en onze welbekende blogger Marijke zullen beiden elke maand een blog gaan schrijven, zodat u om de 14 dagen een nieuwe blog kunt lezen.

10 augustus 2020

Trauma en Anorexia Nervosa

Recent is een artikel gepubliceerd in het Tijdschrift voor Psychiatrie van onze collega’s van Amarum: Suzanne Mares en Maartje Vroling: Trauma en Anorexia Nervosa, samenhang tussen traumakenmerken, PTSS en de duur van de eetstoornis.

05 augustus 2020

Tekenen op coronascherm als hulpmiddel in de therapie

Soms leveren de coronamaatregelen bijzondere ideeën op. Marlous Kleijberg, beeldend therapeut bij GGNet Centrum voor Interculturele Zorg, bedacht dat het scherm dat ter bescherming tussen haar en patiënten is geplaatst, ook gebruikt kan worden in de therapie.

04 augustus 2020

Derde factsheet GGNet tijdens Covid-19 maatregelen

Hoe gaat het bij GGNet tijdens Covid-19 maatregelen? We werken binnen GGNet hard om al het nodige te doen om de continuïteit van onze zorg op peil te houden. We maakten opnieuw een factsheet met daarin de ontwikkelingen die we doormaken en de laatste cijfers.

29 juli 2020

Profijt van beeldende therapie bij patiënten met een persoonlijkheidsstoornis

Hoeveel profijt ervaren cliënten van beeldende therapie, op welke gebieden en hangt dit samen met factoren als leeftijd, sekse of problematiek?

21 juli 2020

Ambities GGNet in nieuw jaarplan (2020-2023)

Onze visie en ambitie zijn helder verwoord in ons meerjarenbleidsplan 2020 - 2023. Het meerjarenplan beschrijft ons strategische ambities. Waar staan we voor, voor wie staan we en waar gaan we naar toe?

21 juli 2020

Geen separeercel meer gebruikt op HIC Doetinchem

Al meer dan 100 dagen is er geen sprake meer van eenzame opsluiting op de high intensive care in Doetinchem. De cel staat leeg en het team telt iedere dag erbij op als de grote winst in de patiëntenzorg.

14 juli 2020

#OpenUp door Esther van Gaalen

In de week van 9 t/m 13 maart voerden Mind en Human, in samenwerking met 3FM, voor het vierde jaar de campagne #openup. Het doel is om zo gezamenlijk de schaamte die er soms is om open te zijn over psychische klachten en de taboe doorbreken. Graag delen wij het hele jaar verhalen onder de hashtag OpenUp.

08 juli 2020

GGNet en de natuur

Dieren betekenen veel voor mensen. Dit is dan ook de reden waarom we bij GGNet werken met dieren. In de behandeling, in de dagbesteding maar ook voor de ontspanning en vrijetijd.Over de herten is er rond deze tijd altijd veel te doen. Waarom? Omdat dit de tijd is waarin de kalfjes geboren worden.

07 juli 2020

Nieuw! Opdrachten maken in de Karify app

De Karify app is vernieuwd. Vanaf nu is het voor cliënten mogelijk om naast beeldbellen in de app, ook online opdrachten te maken.

06 juli 2020

Wordt u onze nieuwe blogger?

GGNet nodigt (ex)patiënten en hun familieleden uit om een blog te schrijven voor de website van GGNet.

24 juni 2020

Tweede factsheet GGNet tijdens Covid-19 maatregelen

Hoe gaat het bij GGNet tijdens Covid-19 maatregelen? We werken binnen GGNet hard om al het nodige te doen om de continuïteit van onze zorg op peil te houden. We maakten opnieuw een factsheet met daarin de ontwikkelingen die we doormaken en de laatste cijfers.

19 juni 2020

Inside Outside Art

Onder leiding van Marcel Bors van het Atelier Warnsveld is in 2019 het initiatief ‘Inside Outside Art’ geboren. Met het Inside Outside Art project bieden we psychiatrische patiënten de mogelijkheid om samen te werken met professionele kunstenaars én andersom!

16 juni 2020

Maatregelen weer versoepeld

Gelukkig kunnen wij onze maatregelen ook weer wat versoepelen. Bezoekregels zijn versoepeld. En afspraken kunnen weer meer op de polikliniek plaatsvinden.

26 mei 2020

Factsheet ontwikkelingen GGNet rondom corona

De afgelopen weken hebben we binnen GGNet hard gewerkt om al het nodige te doen om de continuïteit van onze zorg op peil te houden. Met succes. Uit de laatste cijfers blijkt dat we alle zorg, al dan niet in aangepaste vorm aardig op peil, hebben weten te houden.

15 mei 2020

Hoop voor mensen met cvs

Ongeveer de helft van de mensen met het chronisch vermoeidheidsyndroom (cvs) die de CGT voor CVS behandeling succesvol hebben afgerond voelt zich tot tien jaar na behandeling nieternstig moe. Ook kan deze CGT voor CVS effectief worden geboden via internet.

06 mei 2020

Zorg voor uzelf

Zorg voor uzelf. Dat is de boodschap die we hebben verbonden aan de nieuwe mogelijkheid voor mensen om de crisistijd waarin we leven door te komen. We hebben een aantal passende modules vanuit Karify gebundeld en deze zijn toegankelijk voor iedereen in het GGNet Karify Zelfhulpprogramma via: ggnet.nl/zorgvooruzelf.

29 april 2020

GGNet Ouderen Achterhoek start deeltijdbehandeling Op Afstand

Vanwege de coronamaatregelen is de deeltijdbehandeling van GGNet voor ouderen in de Achterhoek gesloten. De kans dat patiënten en medewerkers er elkaar zouden besmetten, is te groot.

21 april 2020

Corona-afdeling voor patiënten in Apeldoorn en Warnsveld

Op 16 april heeft GGNet een corona-afdeling geopend in het RGC Apeldoorn, speciaal voor mensen met het coronavirus die naast psychiatrische problemen ook ernstige lichamelijke problematiek hebben en/of 70+ zijn. Op dit moment verblijven er drie positief getestte patiënten.

14 april 2020

Zoom en veiligheid

Het door laten gaan van de zorg is hoogste prioriteit bij GGNet in deze tijd van corona. Daarom hebben we een applicatie gezocht voor groepsbehandelingen.

08 april 2020

Coronatips voor familie en naasten

De maatregelen in de strijd tegen het coronavirus zijn niet gemakkelijk. Ook voor mensen die een dierbare hebben met psychische problemen kan dit leiden tot extra zorgen en problemen.

06 april 2020

Snelkaart hulpdiensten

Door thuisisolatie en eenzaamheid kan het in deze tijd extra moeilijk zijn voor mensen met psychische problemen. GGNet heeft een handig overzicht van telefonische hulpdiensten en chatmogelijkheden verzameld in een snelkaart.

02 april 2020

Lancering GGNet chat

Er worden op dit moment veel maatregelen genomen rondom het coronavirus. We snappen dat dit impact heeft op onze patiënten die te maken hebben met psychische klachten. Vanuit GGNet bieden we met een chat een extra steun aan patiënten en hun naasten.

30 maart 2020

Helpdesk videobellen met Zoom voor patiënten

GGNet zet in op videobellen met Zoom voor groepsbehandelingen en heeft voor patiënten een helpdesk opgericht om ze op weg te helpen.

28 maart 2020

Videobellen

We zetten afspraken om in videobellen of telefonisch contact als dat kan. Veilig en vanuit huis kunt u zo contact houden met uw behandelaar.

28 maart 2020

Update maatregelen coronavirus

Bij GGNet doen wij er alles aan om de zorg door te laten gaan én de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan. Bekijk hier de meest actuele maatregelen en tips.

23 maart 2020

#OpenUp door Saskia Clahsen-Polman

In de week van 9 t/m 13 maart voerden Mind en Human, in samenwerking met 3FM, voor het vierde jaar de campagne #openup. Het doel is om zo gezamenlijk de schaamte die er soms is om open te zijn over psychische klachten en de taboe doorbreken. Dit is het verhaal van Saskia Clahsen-Polman, manager Dagbesteding bij GGNet.

18 maart 2020

#OpenUp door Jarde Tannemaat

In de week van 9 t/m 13 maart voerden Mind en Human, in samenwerking met 3FM, voor het vierde jaar de campagne #openup. Het doel is om zo gezamenlijk de schaamte die er soms is om open te zijn over psychische klachten en de taboe doorbreken.

17 maart 2020

Ongeoorloofde inzage in dossier

Deze maand heeft GGNet een verpleegkundige op staande voet ontslagen omdat zij gericht en om privéredenen het elektronisch patiëntendossier (EPD) van tien patiënten had bekeken terwijl zij daar niet toe bevoegd was.

15 maart 2020

Maatregelen coronavirus

Er zijn in heel Nederland veel maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan. Dus ook bij GGNet. We vertellen hier wat meer over de maatregelen.

12 maart 2020

Wvggz: brochure voor naasten

De Landelijke Stichting Familievertrouwenspersonen (lsfvp) heeft een brochure voor naasten gemaakt over verplichte geestelijke gezondheidszorg.

09 maart 2020

Winnaar Herstelprijs derde plaats: Samen Wij in Aalten

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van GGNet in januari werd de Herstelprijs uitgereikt aan drie initiatieven binnen GGNet. De derde prijs ging naar het initiatief ‘Samen Wij’ in de gemeente Aalten.

06 maart 2020

Coronavirus (COVID-19)

Het coronavirus is ook opgedoken in Nederland. Het vraagt van ons om nog meer alert te zijn op hygiëne en op herkennen van symptomen. Op de poster hieronder tref je onze actuele richtlijnen.

25 februari 2020

Winnaar Herstelprijs: het herstelinterview

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van GGNet in januari werd de Herstelprijs uitgereikt aan drie initiatieven binnen GGNet. De eerste prijs ging naar ‘Monitoren met de herstelfasen’; een nieuw ontwikkeld herstelinterview door medewerkers van ambulant Winterswijk-Oude IJssel.