Gepubliceerd:

Nabestaande van vergeten slachtoffer

Namens de Nederlandse ggz en de VGN en op verzoek van de Stichting Vergeten Slachtoffers sprak Sandra Vermeulen een herinnering uit. Haar oma Neeltje verbleef tijdens de Tweede Wereldoorlog in zorginstelling Groot Graffel in Warnsveld waar zij in april 1945 stierf. Wat er met haar was gebeurd en ook een graf was niet bekend. Dit had veel impact op de familie, waaronder de vader van Sandra. Met het uitspreken van de herinnering krijgen Neeltje en andere vergeten slachtoffers een gezicht, hun plek in de geschiedenis en betekenis en erkenning in het leven nu. Het terugvinden van familie en het kennen van onbekende verhalen over mensen met extra kwetsbaarheid in zorgorganisaties ten tijde van de Tweede Wereld Oorlog is persoonlijk en maatschappelijk van groot belang. Zo wordt ook bij de nationale herdenking bijgedragen aan een inclusieve samenleving, toen en nu.

Tv uitzending

De Nationale Herdenking is op 4 mei vanaf 18.45 uur live uitgezonden op NPO 1. Hierin is ook een registratie te zien geweest van de herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk en de getuigenis die wordt uitgesproken. Je kunt de uitzending terug kijken op NPO start. Welkom bij NPO | NPO Start

Over de Stichting Vergeten Slachtoffers

De Stichting Vergeten Slachtoffers heeft het door samenwerking met partners mogelijk gemaakt dat nabestaanden van mensen die in de Tweede Wereldoorlog in zorgorganisaties hebben gewoond, het verhaal van hun familielid hebben kunnen terugvinden. Feiten, veel persoonlijke verhalen, en het leed, het leven en het sterven van mensen met een verstandelijke beperking en met psychiatrische problemen zijn te lang onbekend gebleven. Ook zijn er mensen zonder naam en eer begraven.

Erkenning en herinnering is voor nabestaanden in de zorg en voor ons als samenleving van groot belang.

Foto: © Stichting Vergeten Slachtoffers