Achterhoekse zorgorganisaties gaan voor duurzame arbeidsverhoudingen
Veertien zorgorganisaties in de Achterhoek vinden dat duurzame arbeidsverhoudingen essentieel zijn voor de kwaliteit en continuïteit van de zorg. Daarom stoppen zij per 1 januari 2025 met het inzetten van zzp’ers als er een risico op schijnzelfstandigheid bestaat. Dit besluit is in een stroomversnelling gekomen, omdat de Belastingdienst vanaf 2025 gaat handhaven op schijnzelfstandigheid vanuit de wet DBA. Dat bevestigt het belang van eerlijke arbeidsrelaties.
Samen bouwen aan een nieuwe werkwijze
De organisaties nodigen zzp’ers uit om samen te zoeken naar nieuwe manieren om de zorg flexibel en toekomstbestendig te organiseren. Ingrid Wolbert, bestuurder Careaz: “Het vakmanschap van zzp’ers is ontzettend waardevol en hard nodig, dus we willen ze graag duurzaam aan onze organisaties verbinden. In een regulier dienstverband of in een vorm die beter aansluit bij de behoefte aan flexibiliteit en autonomie, bijvoorbeeld in een flexpool.”
Annemarie Profittlich, voorzitter Raad van bestuur GGNet vult aan: “We willen al onze medewerkers zoveel mogelijk dezelfde zekerheid en werkomstandigheden bieden. Denk aan pensioenopbouw, doorbetaling bij ziekte en een vergelijkbare taakbelasting. We nodigen zzp’ers van harte uit om samen te verkennen welke vormen van samenwerking mogelijk zijn.”
Over de Wet DBA en schijnzelfstandigheid
De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Dit houdt in dat iemand als zelfstandige werkt, terwijl diegene in feite reguliere werkzaamheden vervult, onder gezag werkt en dus eigenlijk in loondienst zou moeten zijn. Dit wordt ook wel 'verkapte loondienst' genoemd. Deze wet geldt al langer, maar vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst hierop handhaven. Organisaties die blijven samenwerken met zzp’ers met een hoog risico op schijnzelfstandigheid, voldoen niet aan die wet en lopen een hoog financieel risico, omdat ze werkgeverslasten en (pensioen)premies moeten afdragen. Bovenop die lasten kan bovendien een boete volgen. Niet alleen de gezondheidszorg heeft hiermee te maken, maar de wet geldt voor alle opdrachtgevers in Nederland.
Deelnemende zorgorganisaties in de Achterhoek
Goede zorg in de Achterhoek is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Binnen de Thematafel De Gezondste Regio van 8RHK ambassadeurs bespreken we onderwerpen die belangrijk zijn in onze regio en steunen we elkaar. Daarom dragen we deze boodschap als deelnemers van de Thematafel De Gezondste Regio samen uit en is dit een bericht namens de zorgorganisaties in de Achterhoek: Azora, Careaz, De Gouden Leeuw Groep, Elver, Estinea, GGNet, Huisartsenorganisatie Oost-Gelderland (HOOG), Huisartsenzorg Oude IJssel, Marga Klompé, Markenheem, Sensire, Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB), Sius en Slingeland ziekenhuis.