GGNet stopt met de inzet van ZZP
GGNet stopt per 1 januari 2025 met het inhuren van zzp’ers en andere tijdelijke krachten in situaties waarin schijnzelfstandigheid dreigt. Deze stap is noodzakelijk, omdat per die datum de Belastingdienst gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. Ook wel verkapte loondienst genoemd. Bekijk op deze pagina meer informatie hierover voor zzp’ers, patiënten en verwijzers.
Waarom stoppen met zzp-inzet
Per 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid. Ook wel verkapte loondienst genoemd. GGNet wil en moet zich aan die wet houden en stopt daarom per 1 januari met de inzet van zzp’ers met een hoog risico op schijnzelfstandigheid. Dit besluit sluit ook aan op onze visie op goed werkgeverschap en goede zorg. We willen een wederzijdse verbinding tussen organisatie en medewerkers én dat medewerkers zoveel mogelijk onder gelijke arbeidsvoorwaarden en taakbelasting werken. Daar past het zzp-schap niet goed meer bij.
Wat betekent dit voor jou als patiënt?
Er is een grote kans dat jij hier als patiënt niets van merkt. Bijvoorbeeld omdat jouw behandelaar geen zzp’er is.
Als jouw behandelaar wel een zzp’er is, dan blijft GGNet graag samenwerken en vraagt of de behandelaar in loondienst wil komen. Als een zzp’er dat niet wil, dan respecteren we die keuze, maar dan moeten we die samenwerking stoppen. Voor jou als patiënt, kan het dan betekenen dat je een andere behandelaar nodig hebt. De afdeling waar jij zorg ontvangt, laat het jou weten als jouw behandelaar stopt en wat de vervolgstap is. Of er bijvoorbeeld gelijk een nieuwe behandelaar beschikbaar is om de afspraken in 2025 over te nemen. We doen er alles aan om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Als je van jouw afdeling niks hierover hoort, dan verandert er voor jou niets.
Wat betekent dit voor jou als zzp’er?
Jouw vakmanschap wordt zeer gewaardeerd en is nodig in de zorg die wij bieden. We gaan daarom graag met je in gesprek over of je bij GGNet in dienst wil komen. In een regulier dienstverband of als medewerker van onze eigen GGNet flexpool.
Wat betekent dit voor jou als verwijzer?
Het is momenteel nog niet bekend welke gevolgen dit gaat hebben voor de zorg die GGNet biedt op de verschillende afdelingen. We doen er alles aan om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen en de kwaliteit en continuïteit van zorg te waarborgen. Mocht er iets veranderen voor jou als verwijzer, dan informeren we je hier zo spoedig mogelijk over.
Meer informatie over de Wet DBA en schijnzelfstandigheid
De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Dit houdt in dat iemand als zelfstandige (zzp’er) werkt, terwijl diegene in feite reguliere werkzaamheden vervult, onder gezag werkt en dus eigenlijk in loondienst zou moeten zijn. Dit wordt ook wel 'verkapte loondienst' genoemd. Deze wet geldt al langer, maar vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst hierop handhaven. Organisaties die blijven samenwerken met zzp’ers met een hoog risico op schijnzelfstandigheid, voldoen niet aan die wet en lopen een hoog financieel risico, omdat ze werkgeverslasten en (pensioen)premies moeten afdragen. Bovenop die lasten kan bovendien een boete volgen. Niet alleen de (geestelijke) gezondheidszorg heeft hiermee te maken, maar de wet geldt voor alle opdrachtgevers in Nederland.