Introductie

Maria Mauritz heeft onderzoek gedaan naar de behandeling van PTSS bij patiënten met Ernstige Psychische Aandoeningen (Psychotische, Bipolaire en Ernstige Depressieve Stoornissen) in de klinische praktijk. Hoewel trauma onder-gediagnosticeerd is en therapeuten aarzelen om deze kwetsbare patiënten te behandelen, laat dit onderzoek zien dat Narratieve Exposure Therapie (NET) in veel gevallen effectief is.

NET-therapie is een relatief kortdurende behandeling die specifiek is ontwikkeld voor de behandeling van PTSS, en vooral PTSS ten gevolge van meervoudige schokkende gebeurtenissen gedurende het leven. Bij NET staat de levensgeschiedenis van de patiënt centraal. Narratief betekent in dit geval wat jij vertelt over jezelf, je leven en wat je overkomen is. Daarna gaat de patiënt tijdens de therapie in een veilige situatie in gedachten terug naar de traumatische gebeurtenissen uit het verleden om ze zo te verwerken.

Resultaat

Hoewel trauma onder-gediagnosticeerd is en therapeuten aarzelen om deze kwetsbare patiënten te behandelen, laat dit onderzoek zien dat Narratieve Exposure Therapie (NET) in veel gevallen effectief is.

Wil je meer informatie over het onderzoek en de resultaten, lees dan hier de samenvatting van Maria Mauritz. Of volg de onderstaande link voor de volledige tekst.

Onderzoeker

Op donderdag 30 maart 2023 promoveerde Maria Mauritz bij Radboud Universiteit Nijmegen op het onderzoek 'Traumatic lives finally liberated. Narrative exposure therapy in patients with severe mental illness'. Maria is verpleegkundig specialist bij GGNet.

Mijn ervaring is dat de patiënten met ernstige psychische aandoeningen vaak minder behandeling krijgen dan patiënten die minder ernstige klachten hebben. Deze verwaarlozing is gerelateerd aan de verwaarlozing in de kindertijd waarbij er ook vaak geweld was.”

''Mijn ervaring is dat de patiënten met ernstige psychische aandoeningen vaak minder behandeling krijgen dan patiënten die minder ernstige klachten hebben. Deze verwaarlozing is gerelateerd aan de verwaarlozing in de kindertijd waarbij er ook vaak geweld was.”

Maria Mauritz - verpleegkundig specialist bij GGNet

Maria Mauritz

Contact

Meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact met het secretariaat via secretariaatzevenaarfact@ggnet.nl.