Direct naar:

Nieuwbouw Warnsveld

Onze visie op zorg verandert steeds meer in een visie op gezondheid: we gaan uit van wat iemand kan, dat versterken we zoveel mogelijk in de eigen omgeving. Maar niet alle vormen van GGZ-zorg kunnen in de directe leefomgeving worden aangeboden. Sommige zorgvormen zijn te intensief of specialistisch en worden daarom centraal georganiseerd op Groot Graffel in Warnsveld (GGNet hoofdlocatie). GGNet bouwt in 2022/2023 een nieuwe kliniek op het historische terrein in Warnsveld. Niet zomaar een nieuw gebouw, maar een compleet nieuwe voorziening met hoog intensieve klinische zorg (HIKZ) voor mensen die dit tijdelijk nodig hebben. We ontwikkelen Groot Graffel tot een fijne en veilige plek voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Met ruimte voor ontmoeting, sport, beweging en herstel

Co-creatie

Een nieuwbouwproject realiseren, een pand dat jaren mee moet, wetende dat de technologie en de ggz fors in ontwikkeling is. Hoe pak je dit aan? Welke kernwaardes staan centraal? Wat is de invloed van technologie? Hoe draagt het gebouw bij aan een vitale en veilige behandel/herstel-, maar zeker ook werkomgeving? Deze vragen stonden centraal tijdens de Design Dag. Met een groep van ongeveer 30 personen met een zeer diverse achtergrond waaronder collega's, (oud) patiënten, architecten en onder leiding van design- en innovatiebureau VanBerlo, zijn we de uitdaging aangegaan. Op een zeer interactieve en innovatieve manier hebben we prachtige uitgangspunten opgehaald voor de leidende zorgvisie, en uiteindelijk ideeën voor het programma van eisen voor de nieuwbouw. 

Architectuur

Het gebouw is ontworpen door architect Marko Matic van IAA architecten uit Enschede. IAA architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van het gebouw. Zij kregen de opdracht de specifieke functionaliteit van hoog intensieve zorg in harmonie te laten zijn met de parkachtige omgeving en passend bij historische waarde van terrein Groot Graffel.

Duurzaam

Het gebouw wordt duurzaam en energieneutraal. Bijzonder aan het ontwerp is dat er om een aantal bestaande bomen heen wordt gebouwd. Het hout van een aantal bomen die wel gekapt zullen worden, wordt hergebruikt. Voor elke gekapte boom wordt een nieuwe boom geplant. Daarnaast dragen we zorg voor op het terrein foeragerende egels. 

Klimaatinstallaties in het gebouw draaien straks op aanwezigheidsdetectie en zijn dus zeer energiezuinig. Klimaat en ventilatieregeling zijn straks per patiëntenkamer te regelen. We maken gebruik van doorstroomboilers waardoor de warmwatervraag heel direct is. Hierdoor beperken we warmteverlies. Er komen maar liefst 954 zonnepanelen op het gebouw te liggen. 

Zorginnovaties

Panton denkt mee met GGNet over het vormgeven van de zorg die straks aan patiënten geleverd wordt in de nieuwbouw. Dit doen zij zodat we nieuwe inzichten en zorginnovaties vanuit het ontwerp mee kunnen nemen in het gebouw en de zorgvisie. Op deze wijze bundelen we kennis en kunde zodat we lerend zijn en blijven.

Jasper Brands, Directeur van Panton vertelt: ''We kijken naar de kansen die het biedt wanneer verschillende onderdelen van GGNet straks samen in een gebouw gaan werken maar ook naar de onderdelen van GGNet daaromheen. De leidraad is de patiëntenreis en de aanleiding is het gebouw.''

Interieurontwerp

IAA-architecten heeft een app ontwikkeld waarmee het mogelijk is om in Virtual Reality door het gebouw te lopen. Een “kijkje” nemen in het gebouw kan door de app “IAA Architecten” in je appstore te downloaden. Tik vervolgens in de app in de zoekbalk GGNet in en klik op done. Er zijn vier standpunten van waaruit een huiskamer en een patiëntenkamer bekeken kunnen worden.

Centraal gelegen in het midden van het gebouw bevinden zich de Intensive Care Unit (ICU) en Extra Beschermde Kamers (EBK). In het midden van het gebouw zijn ook de kantoren, therapie- en ontmoetingsruimtes gesitueerd. Behandelaren hebben hun werkplek op de groepen. Het gebouw is zo vormgegeven dat een royale binnentuin ontstaat waarin elke groep een eigen stuk tuin krijgt waar patiënten vanuit hun eigen huiskamer toegang toe hebben. Daarnaast is er een gezamenlijke tuin.

Planning

We zijn in juli 2022 gestart met de bouw. De oplevering staat gepland voor eind 2023. Dan hebben we nog een periode nodig om het gebouw in te richten en zullen we “proefdraaien” met de medewerkers van de nieuwe kliniek om het gebouw en alle systemen en procedures te testen.

Bekijk hier de planning

Zorgvisie

''Veranderingen zijn altijd spannend maar zorgen ook voor veel positiviteit en er worden kansen gezien. We zitten straks dichterbij elkaar, kunnen makkelijker samenwerken en van elkaars expertise gebruik maken. We willen de best mogelijke zorg leveren voor patiënten. Ik kijk uit naar de samenwerkingen, niet alleen binnen dit gebouw, maar ook met alle ambulante teams.'' vertelt Carry Janssen, psychiater bij VGGNet.

Vlogster Annabel gaat in gesprek met Carry Janssen en Alexander van de Lustgraaf, beiden psychiater bij GGNet, over hoe de centralisatie van de Hoog Intensieve Klinische Zorg leidt tot meer samenwerking en daardoor betere zorg voor de patiënten

Timelapse

We zien steeds meer veranderingen ontstaan op de bouwplaats. De bouw vordert gestaag en de contouren van het gebouw worden zichtbaar.

Kijk mee via timelapse filmpjes