Alexander van de Lustgraaf is psychiater Acute Zorg Apeldoorn en vaandeldrager binnen de projectgroep Rookvrij GGNet:

“Binnen de projectgroep Rookvrij GGNet werk ik mee aan het doel om GGNet per 2025 helemaal rookvrij te maken. Dit is echt nodig omdat de impact van het roken op de gemiddelde levensduur aanzienlijk is. De gemiddelde psychiatrische patiënt heeft al een verminderde levensverwachting van 15 jaar, daar bovenop komt een vermindering van de levensduur van 13 jaar als hij of zij ook nog eens rookt. Als je daar bij stil staat, begrijp ik eigenlijk niet waarom we niet allang gestart zijn met het rookvrij maken van de ggz. Tot voor kort registreerden we het roken wel in onze dossiers en hielden we hiermee rekening bij het instellen op medicatie. Met drugs- of alcoholgebruik motiveren we patiënten meteen om te stoppen en geven we aan wat wel en niet is toegestaan, met het rookgedrag deden we helemaal niks. Ik ben dan ook blij dat we dit nu proberen te veranderen en dat we binnen GGNet alle patiënten actief motiveren om te stoppen met roken. Wat voor de patiënt geldt, geldt ook voor GGNet-medewerkers. Ik wens al mijn collega’s een gezonde oude dag toe en daarom is het ook voor hen goed om te stoppen met roken. ‘De vitale medewerker’ is niet voor niks een belangrijke pijler geworden in het meerjarenbeleidsplan van GGNet. Dat laat zien dat GGNet dit ook echt serieus neemt.

Lees meer over rookvrije zorg

Bauke ter Maat is Agogisch medewerker in het team Beschermd Wonen Vorden (De Enk):

“Ik stimuleer cliënten om te stoppen en maak ze bewust van de gevolgen en de nieuwe regels omtrent het roken. Natuurlijk is het goed voor de lichamelijke gezondheid om niet te roken, maar ook voor de geestelijke gezondheid. Als roker krijg je steeds het signaal dat je moet roken, dit levert stress en onrust op. In mijn werk zie ik dat rokende cliënten veel bezig zijn met roken. Ook zijn er cliënten die midden in de nacht opstaan om maar een sigaret te gaan roken, wat weer niet ten goede komt aan het slaapritme. Ik probeer rokende cliënten te stimuleren te stoppen, of in ieder geval bewust te laten worden van de hoeveelheid sigaretten die ze per dag roken. Uiteindelijk blijft het natuurlijk de keus van de cliënt dat hij/zij rookt, maar elke sigaret minder is beter. Rokende collega’s moeten met enige regelmaat even een sigaretje roken, hierdoor zijn zij korte tijd van de afdeling en op dat moment dus niet bereikbaar voor de cliënt. Per 1 september is de inpandige rookruimte op De Enk vervallen. Het verbaasde mij dat de meeste rokers dit niet eens erg vonden. Momenteel onderzoeken we of we cliënten een contract kunnen laten tekenen dat zij niet op hun studio of appartement roken. Als zij dat wel doen, mogen wij als begeleiding weigeren om zorg te verlenen op hun kamer (gezonde werkomgeving).”

Lees meer over de rookvrije zorg

Dit zeggen bezoekers van De Inloop in Warnsveld over dit onderwerp

"Ik ben zelf al zestien maanden gestopt en ik vind het fijn dat het buiten ook niet meer zou mogen. Ik heb er last van wanneer ik buiten zit en andere mensen wel roken."

"Ik vind het goed dat het binnen niet mag, maar ik vind dat ze niet kunnen beslissen of ik buiten mag roken of niet. Als je er buiten last van hebt, kun je 5 meter verderop gaan staan."

"Het is goed dat het binnen niet meer mag, maar buiten ook verbieden gaat me te ver. Sommige mensen hebben het nodig als beloning of als uitlaatklap na een moeilijke dag."

"Je kunt beter goede voorlichting geven in plaats van verbieden."

Lees meer over rookvrije zorg

Dit artikel is gepubliseerd in het GGNet magazine 2021 - 2022