GGNet magazine 2021-2022
Eens per jaar geeft GGNet het GGNet Magazine uit, een blad voor medewerkers, vrijwilligers, relaties van GGNet en alle andere mensen die belangstelling hebben voor GGNet en de ggz.
Wat doet bootcamp voor je herstel als ggz-patiënt
Gerdien Peppelman is ggz-agoog/cativiteitenbegeleider bij GGNet in Doetinchem. Naast allerlei creatieve activiteiten geeft ze bootcamplessen voor patiënten op de High Intensive Care (HIC). "Bootcamp heeft een paar grote voordelen: iedereen kan op z'n eigen niveau meedoen, je hebt er niets voor nodig en het is lekker buiten."
Van Zorg naar Gezondheid
Rob Jaspers, voorzitter Raad van Bestuur schreef het voorwoord voor het magazine:
“Voor je ligt het nieuwe GGNet-magazine. Deze editie is weer rijk gevuld met artikelen die een dwarsdoorsnede laten zien van de vele programma’s, activiteiten en projecten uit ons meerjarenbeleidsplan én over de nieuwe bekostiging die in 2022 wordt ingevoerd: het Zorgprestatiemodel. Als dit magazine iets duidelijk maakt, dan is het dat GGNet een vitale organisatie is. En dat was ook de conclusie van het CIIO toen zij ons deze zomer het nieuwe ISO 9001-certificaat toekenden. Vitaliteit ontstaat uit energie (je energiek voelen), motivatie (doelen stellen in het leven en moeite doen om deze te behalen) en veerkracht (het vermogen om met de dagelijkse problemen en uitdagingen van het leven om te gaan). Dat is wat we doen en wat we onze patiënten en de inwoners in Noordoost-Gelderland gunnen. Het zijn de elementen die het verschil maken tussen écht kunnen meedoen en contact maken met anderen, of eenzaam achter de voordeur zitten.
Gelukkig en gezond leven in de Achterhoek
De wereld om ons heen verandert snel. Digitalisering en technische vernieuwing brengen nieuwe oplossingen, ook binnen de zorg. Onderzoek laat ziet dat meer aandacht voor preventie betekent dat we later minder zorg nodig hebben. Daarnaast bewijst de coronapandemie hoe kwetsbaar gezondheid is en hoe de zorgcapaciteit in een mum van tijd onder enorme druk kan komen te staan. Deze ontwikkelingen gaan de Achterhoek niet voorbij.
Tips, apps en producten
Welke producten zorgen dat jij beter in je ritme blijft, beter slaapt of sneller ontspant? Sinds juni 2021 kan elke patiënt, naaste of collega producten testen bij GGNet Labs, bijvoorbeeld deSomnox, Inmurelax, Tessam FitBit, VR-bril en diversse apps. Een maand lang mag je een product testen zodat je jezelf of je fdeling een boel geld bespaard. Is een test succesvol? Dan zoekt het innovatieteam naar de mogelijkheid om het product aan te schaffen.
Samen gezond
“Vitaal… dat is een bijzonder woord. Na mijn eerste associatie met krasse knarren denk ik bij dit woord aan de vitale functies in ons lichaam en trek ik de parallel met onze GGNet medewerkers. Zoals bewustzijn, ademhaling en bloedsomloop essentieel zijn voor een gezond lichaam, zo zijn onze medewerkers essentieel voor een gezond GGNet."
Vertragen, verdragen en reflecteren
Is de kwaliteit van onze zorg goed? GGNet evalueert regelmatig intern en eens in de drie jaar gebeurt dit door een xterne partij: CIIO. Deze zomer verscheen het rapport. HR-adviseur Sandra Hakvoort en Marieke Brands vertellen hoe GGNet de uitkomsten van de audit onder meer gebruikt om vitaliteit te bevorderen.
Op weg naar een rookvrije samenleving: wat is jouw rol
Door te roken breng je niet alleen schade toe aan je eigen gezondheid, maar ook aan die van anderen. Reden te meer om van GGNet een rookvrije organisatie te maken. GGNet-collega's Bauke, Anne en Alexander vertellen hoe we dat voor elkaar krijgen en waarom dit zo broodnodig is.
Bewegen beschermd tegen depressie
Sanne Wassink, verpleegkundig specialist bij GGNet Ouderen, promoveerde vorig jaar aan de Rijsuniversiteit Groningen op haar onderzoek naar de relatie tussen bewegen, depressie en functioneel herstel bij ouderen. De kersverse doctor toonde aan dat bewegen beschermt tegen depressie en dat opknappen niet per se betekent dat iemand beter gaan functioneren. Ze ziet een belangrijke rol weggelegd voor verpleegkundigen.
Zorgprestatiemodel meer ruimte voor zorg
Niet meer administratie dan nodig is en eerlijke vergoedingen voor passende zorg. Dat is wat het zorgprestatiemodel (ZPM) per 1 januari 2022 moet bieden. Zorgcontrollers Liliana Santamaria en Paméla van den Elzen zitten in één van de projectteams die de overgang naar het zorgprestatiemodel voorbereiden.
Vrijwilliger
"Het is mooi om iets voor een ander te kunnen betekenen"
GGNet Warnsveld, een veilige en fijne plek voor iedereen
Het zonnetje schijnt en strooit strepen van licht en donker door de balderen van hoge bomen. Twee mannen joggen in sportkleding langs de boerderij waar een moeder en twee jonge kinderen de geitjes voeren. De mannen zijn op weg naar het beweegpark waar ze hebben afgesproken met vrienden. Op het terasje voor het hoofdgebouw genieten twee dames van een heerlijke cappuchino na een stevige wandeling met de hond. Een horecamedewerker van GGNet Activerend Werk brengt een bakje water voor de hond en knoopt gezellig eenpraatje aan. Verderop op het terras, in de schaduw van een grote boom, genieten een paar verpleegkundigen van hun welverdiende lunchpauze. Zij kijken naar de mensen die naar de Ruiterhoeve wandelen waar ze verschillende therapieën gaan volgen.
Een droombeeld? Niet als het aan GGNet ligt!
Drie kunnen meer dan één
Hogeschool Windesheim is in december het driejarig onderzoek ‘Drie kunnen meer dan één’ gestart om de samenwerking binnen de driehoek patiënt, zorgprofessional en naastbetrokkenen te verbeteren. Vier organisaties nemen deel: GGNet, MEE, RIBW Overijssel en Dimence.Doel van dit project is het ontwikkelen van een verbeterde werkwijze voor de driehoeksamenwerking, een opleiding tot familie-ervaringsdeskundigen en een onderwijsmodule voor toekomstige professionals.
Sylvia van der Landen coördineert het onderzoek binnen GGNet. “Een haperende samenwerking zorgt voor conflicten en blokkades en dat kost zowel de patiënt als diens familieleden en de professional bakken met energie. Met dit project willen we meer onderling begrip kweken en alle partijen praktische handvatten aanreiken voor een soepele samenwerking die het herstel van de patiënt bevordert. Uiteindelijk vaart iedereen daar wel bij.”