Erna Roode, vrijwilliger verwenzorg bij GGNet Apeldoorn: “In maart 2017 maakte ik via NLdoet van het Oranjefonds kennis met verwenzorg bij GGNet. Ik was zo enthousiast, dat ik me meteen heb aangemeld als vaste vrijwilliger. Met verwenzorg geven we persoonlijke aandacht aan patiënten die kort of langdurig op klinische zorg van GGNet zijn aangewezen. We organiseren bijvoorbeeld een uitje, feest of een andere leuke activiteit voor ze. We zijn met twaalf vrijwilligers. Je kunt zelf aangeven welke activiteiten je kunt en wilt begeleiden. Zelf doe ik het liefst iets actiefs, zoals wandelen. Dat is eigenlijk altijd heel gezellig. Soms ontstaan er ook wel serieuze gesprekken.

Fijn is het, als iemand zijn verhaal bij me kwijt wil. Ik vind het niet erg om zware gesprekken te voeren. Sommige cliënten hebben nu eenmaal heel wat meegemaakt. Het gebeurt ook dat iemand boos of verdrietig is, het is goed als hij of zij zich dan uit. Ik luister vooral: ik stel niet te veel persoonlijke vragen, maar laat mensen alleen vertellen wat ze willen vertellen. ’s Avonds thuis denk ik er nog weleens over na, dan praat ik er even met mijn man over. Maar ik lig er gelukkig niet wakker van. Je moet het van je af kunnen zetten.

Het is mooi om iets voor een ander te kunnen betekenen. Je merkt dat de mensen het waarderen als er leuke afleidingen zijn. De wandelingen houden mijzelf ook fit, al zijn het meestal maar korte afstanden. Niet elke cliënt kan namelijk ver lopen. Zelf heb ik veel energie voor iemand van 63 jaar. Ik heb graag een volle agenda: ik heb een gezin en werk twintig uur per week in de keuken van een woonzorgcentrum voor jongeren met een beperking. Verder doe ik aan basketbal en tuinier ik graag. Ik kan best stilzitten en rustig een krant of tijdschrift lezen, maar ik ben het liefst actief. Ook het fijne contact tussen de vrijwilligers onderling doet me goed. Over een paar jaar mag ik stoppen met werken, maar dan blijf ik zeker vrijwilligerswerk doen. Dat geeft structuur en kleur aan mijn dagen.”

Klik hier om meer te weten te komen over vrijwilligerswerk bij GGNet

Dit interview is gepubliceerd in het GGNet magazine 2021 – 2022