Ilse blogt: De leefgroep en therapiegroep
Vandaag is mijn tweede blog over Scelta programma 2 in Apeldoorn. De behandeling bij Scelta Programma 2, is gericht op groepstherapie. Ik neem jullie mee hoe dit er eruit ziet binnen deze behandeling. Bij programma 2 is er plek voor 24 personen. Dit wordt de leefgroep genoemd. Daarnaast zijn er drie therapiegroepen die bestaan uit 8 personen, ook wel de therapiegroep genoemd.
Er werken een aantal sociotherapeuten op de woongroep. Je krijgt tijdens de opname te horen wie je persoonlijk begeleider wordt. Hier heb je de eerste weken elke week een gesprek mee en daarna kun je zelf aankloppen wanneer je een gesprek zou willen hebben en bespreken waar je bijvoorbeeld in vast loopt. Ik vond het de eerste weken erg fijn dat mijn persoonlijk begeleider elke week even tijd had om te bespreken hoe het gaat en waar ik op dat moment mee bezig ben. Dit hielp mij vaak verder om het weer in de therapiegroep te kunnen bespreken.
De therapiegroep
Het is de bedoeling dat je vooral met je eigen therapiegroep dingen gaat bespreken omdat de behandeling gericht is op groepstherapie. Naast de therapieën - waar ik in een volgende blog op in ga - zijn er twee blokken per week waarbij de hele leefgroep aanwezig is: het CSB (Cliënten Staf Bespreking) en de huisvergadering. Tijdens het CSB zit je met alle behandelaren, sociotherapeuten en leefgroepsgenoten samen. Hier is ruimte om inhoudelijk over de behandeling met elkaar in gesprek te gaan. De huisvergadering gaat over hoe het op de leefgroep gaat. Waar loop je tegen aan, wat kan beter maar er is ook ruimte voor wat goed gaat.
De groep draait zo zelfstandig mogelijk. Er is een takenlijst met taken die elke dag of wekelijks gedaan moeten worden. Taken die op de takenlijst staan zijn bijvoorbeeld het eten voorbereiden, eten koken, ruimtes opruimen en/of schoonmaken, het zetten van koffie en thee en zo zijn er nog een aantal taken. De bedoeling is dat ieder vier à vijf taken per week doet. De eerste week dat je bij programma 2 start heb je geen taken. Je mag eerst wennen hoe alles op de leefgroep gaat. Dit vond ik erg fijn om dat er veel op je af komt. De taken die ik deze week heb zijn: om 10 uur ervoor zorgen dat er koffie en thee is, het schoonmaken van de koelkasten, het dekken van de tafels en zorgen dat alles voor de lunch klaar gezet wordt en opgeruimd wordt.
Commissies
Naast de taken zijn er een aantal commissies. Ik zit zelf in de commissie dat ik er voor zorg dat er iets geknutseld word voor de jarigen en de groepsgenoten die afscheid nemen. Verder zit in nog in de TD commissie (technische dienst) en de commissie-commissie die ervoor zorgt dat de commissies verdeeld worden over de leefgroep. Verder zijn er nog veel meer commissies, een aantal van deze commissies zijn de slaapkamercommissie, die de slaapkamers indeelt, de sport- en activiteitencommissie en beleidscommissie.
De leefgroepmomenten, taken en commissies zijn bedoeld als oefenveld. Hier kan je oefenen met doelen die je hebt in het aangaan van commissies of bijvoorbeeld het leren om gaan met anderen uit de leefgroep. Dit is niet altijd gemakkelijk, omdat je veel met elkaar bent. Het is eigenlijk een minimaatschappij waarbij je fouten mag en kan maken en met elkaar in gesprek kan gaan. Dit maakt het laagdrempeliger om te oefenen en met je leerdoelen aan de slag te gaan.
Ik hoop dat ik jullie inzicht heb kunnen geven hoe het gaat op de leefgroep en ik zal jullie in mijn volgende blog mee nemen welke therapieën er zijn.
Wilt u reageren op deze blog? Mail dan uw reactie naar: communicatie@ggnet.nl