Marijke blogt: GGNet Labs, een bezoekje waard!
Melanie Oldenhave (31 jaar) en ik, Marijke te Hennepe (59 jaar), lopen binnen bij GGNet Labs. Mel en ik hebben allebei ASS (Autistische Spectrum Stoornis) en willen wel eens zien of er hulpmiddelen zijn die ons kunnen helpen in het dagelijks leven.
Voor Mel blijkt GGNet Labs de hemel op aarde. Ze is echt van de technische gadgets. Thuis kan ze al lezen en schrijven met Google Home. Die houdt voor haar haar agenda bij, doet op commando de lampen aan en uit enz enz. Maar Mel vindt dat Google ook nadelen heeft: zo leest die maar drie afspraken op als je vraagt naar de agenda. Mel zoekt daarom iets beters. Ze vindt het leuk zich te verdiepen in allerlei mogelijkheden en ziet niet op tegen het installatiewerk of het leren hoe dingen werken.
Mel is onder de indruk van het aanbod van GGNet Labs: diverse robots en apps die structuur kunnen aanbrengen in de dag, kussens en gadgets die helpen met ontspannen en slapen, en nog veel meer.
Haar spreekt met name zorgrobotje Maatje aan waarbij aangesloten mensen Maatje mededelingen kunnen laten doen, bijvoorbeeld als mensen later komen dan afgesproken: “Hoi Mel, ik ben vijf minuten later.” Dat zou bij Mel minder spanning opleveren. Het robotje kan overigens nog veel meer zoals je herinneren je medicatie in te nemen, vragen stellen, je adviseren je fysio-oefeningen te doen enzovoorts. Voor mensen die alleen wonen en moeite hebben met structuur ideaal. Hij kan ook mee in de rugzak waardoor je bijvoorbeeld onderweg ‘m ook vragen kan stellen (“Ik heb m’n trein gemist. Wat moet ik nu doen?”). Het robotje vervangt niet het contact met echte mensen maar kan houvast bieden en de hulpverlener/mantelzorger ontlasten, bijvoorbeeld als iemand steeds vraagt: “Is het al tijd om te eten?” Dan is het fijn als de robot antwoordt: “Wij gaan eten om half zes. Het is nu half vier. Misschien kun je nog wat gaan puzzelen tot half zes.” Van een robot raakt het geduld nooit op....
{image path="images/2021/08/04_d6c09edfc1_GGNetlabs-kast.jpg"}
Ik heb zelf minder met gadgets. Ik ben gehecht aan mijn iPhone maar ‘m opgeladen houden, kost al moeite. Er zijn bij GGNet Labs zoveel mogelijkheden dat het mij een beetje duizelt: ik moet er echt voor gaan zitten. Voor mij vormt de technische kant een uitdaging: je moet er steeds aan denken dat-ie stroom heeft in de vorm van opladen of batterijen. En wat als internet uitvalt of de techniek het af laat weten? Bij veel gadgets moeten dingen ingevuld worden, zoals afspraken, vaste vragen en antwoorden schema’s, enzovoorts, enzovoorts. Wie gaat dat doen en gaat dat wel gemakkelijk? Blijf de software ondersteund? En wat kost het allemaal? Veel, zo blijkt, (soms honderden euro’s aanschaf plus een abonnement) en dat wordt niet vergoed. Vergoeding vindt plaats als bewezen is dat het voordelen heeft, maar tegen de tijd dat het hele onderzoek is gedaan, is er al een nieuwe versie op de markt, die dan nog niet onderzocht is en dus niet wordt vergoed. De technologische ontwikkelingen gaan sneller dan onderzoek kan bijhouden.
Maar dit nadeel blijkt juist het voordeel van GGNet Labs: je mag als patiënt of afdeling van GGNet een product een maand gratis lenen. Ideaal! Als het product na aanvankelijk enthousiasme toch na vier weken in het achterste kastje blijkt te zijn beland, dan bespaar je jezelf mogelijk een miskoop van honderden euro’s.
{image path="images/2021/08/04_6a8cc6d26f_GGNetlabs-kat.jpg"}
En bij GGNet Labs mag je ter plekke alles uitproberen. Zo blijkt een kussen dat trilt en muziek afspeelt om gemakkelijker in te slapen voor mij al meteen te heftig maar Mel ziet dat wel zitten. Ik vind de virtuele bril waarmee je tot rust kunt komen helemaal prachtig maar Mel schrikt van de vissen. Ik zoek een manier om mezelf aan de huishoudelijke taken te zetten: ik krijg verschillende mogelijkheden gepresenteerd. zodat ik een oplossing kan kiezen die het beste bij mij past zonder dat ik het apparaat of de app meteen moet aanschaffen.
Ondanks dat ik niet zo van de gadgets ben, heb ik toch een aantal dingen gezien waarvan ik denk: daar heb ik iets aan. Wel waren er zoveel mogelijkheden op ieder niveau en viel er zoveel uit te proberen, dat ik van de voor mij geschikte zaken nog niet alle details heb meegekregen. Ik moet nog eens terug. Niet erg: het bezoek aan GGNet Labs is meer dan de moeite waard!
Bij GGNet Labs kun je op werkdagen van 10.00 – 15.00 uur vrij binnen wandelen. GGNet Labs zit in het Werktcafé op het terrein in Warnsveld.
Wilt u reageren naar Marijke op deze blog? Mail naar ggnetblogger@gmail.com