Eetbuistoornis
Eetbuistoornis, oftewel Binge Eating Disorder (BED) lijkt voor een deelop boulimia nervosa: je hebt meerdere keren per week een grote eetbui. Maar waar personen met boulimia proberen om na afloop van de eetbui het voedsel weer kwijt te raken, doen patiënten met een eetbuistoornis dat niet. Hierdoor neemt het gewicht toe en is er (meestal) sprake van overgewicht. Wel proberen ze soms tevergeefs veel te diëten. Meestal schamen mensen met een eetbuistoornis zich. Ze praten er niet snel over met anderen, uit angst voor de reacties. Of ze gaan situaties uit de weg waarin ze met hun gewicht geconfronteerd worden Om de ernstige gevolgen van een eetbuisstoornis tegen te gaan, is het belangrijk op tijd te behandelen.
Wat zijn de kenmerken van Eetbuistoornis?
Bij een Eetbuistoornis heb je dus last van eetbuien en eet je, vaak stiekem, binnen korte tijd heel veel en sneller dan normaal en kun je niet meer stoppen. Na afloop van de eetbui kun je je schuldig en verdrietig voelen. Aanleidingen voor een eetbui zijn verschillend: je begint misschien met iets kleins en je kunt niet meer stoppen, of er is iets vervelends gebeurd en je eet om dit gevoel weg te nemen. Andere patiënten met een Eetbuistoornis krijgen eetbuien omdat ze al weken gelijnd hebben.
Meestal schamen mensen met een Eetbuistoornis zich. Ze praten er niet snel over met anderen, uit angst voor de reacties. Of ze gaan situaties uit de weg waarin ze met hun gewicht geconfronteerd worden.
Behandeling van Eetbuistoornis
De behandeling van Eetbuistoornis richt zich op het herstellen van een gezond en regelmatig eetpatroon, het stoppen van eetbuien en overeten, het zo nodig uitbreiden van mogelijkheden tot lichaamsbeweging en het (terug)vinden van plezier in bewegen.
Wanneer nodig wordt gewerkt aan het normaliseren van je lichaamsbeleving en lichaamswaardering en van de plek die jouw lichaam/gewicht heeft in de manier waarop je over jezelf denkt. Je leert onderzoeken wat de aanleiding is voor ongezond eetgedrag en hoe je hier anders op kunt reageren.