Direct naar:

Leren van het verleden

“Opdat wij niet vergeten”

Warnsveld, 17 april 2023 - Op 18 april 2023 is het precies 80 jaar geleden dat alle toen aanwezige Joodse psychiatrische patiënten van de psychiatrische inrichtingen Oude en Nieuwe Gasthuis in Zutphen en Groot Graffel in Warnsveld werden gedeporteerd naar Sobibor. Om deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van GGNet te gedenken werd op 18 april op het terrein Groot Graffel in Warnsveld een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd in het bijzijn van ondermeer burgermeester Wimar Jaeger van Zutphen. Naast lezingen vond ook een gebed plaats bij het Joodse gedenkteken dat in 2020 werd geplaatst om de namen van de 20 slachtoffers te eren. Door corona kon de onthulling destijds niet doorgaan.

Gepubliceerd: 18 april 2023

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst werd stilgestaan bij de gebeurtenissen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, door onder meer het levensverhaal van voormalig patiënte Frieda Zion te vertellen. Daarnaast sprak Jochanan Huijser, zorginhoudelijk bestuurder van GGNet, over het belang van het herdenken als inspiratiebron voor het heden en richtsnoer voor de toekomst. Jodie Ras schetste hoe GGNet vandaag de dag vormgeeft aan het behartigen van belangen van mensen met een mentale kwetsbaarheid, en de noodzaak van gewogen morele reflectie bij dilemma’s. “We leren van het verleden dat we een rol te spelen hebben bij de dilemma’s die we vandaag de dag tegenkomen in de ggz. Werken in de psychiatrie betekent dat je met psychisch kwetsbare mensen werkt, dus zul je altijd goed afgewogen besluiten moeten nemen”.

Ook sprak Opperrabbijn Binyomin Jacobs over het belang van herdenken in de Joodse traditie. Hij sprak bij de gedenkplek bij de Oude Gasthuispoort een herdenkingsgebed uit; “…opdat wij niet vergeten”.

Op vrijdag 21 april gedenken diverse middelbare scholieren uit Zutphen en Warnsveld de ‘Vergeten slachtoffers’, psychiatrisch patiënten die in Tweede Wereldoorlog omkwamen. Zij zullen als onderdeel van de jaarlijkse herdenkingen stilstaan bij de verschillende monumenten op het GGNet terrein in Warnsveld.

 

Bekijk ook de vlog met Jochanan Huijser (Zorginhoudelijk bestuurder, Raad van Bestuur) en Jodie Ras (Gespreksleider Moreel Beraad) over de herdenkingen: