Direct naar:

NET-therapie werkt bij ernstige psychiatrische aandoeningen en PTSS

Uit promotieonderzoek van Maria Mauritz blijkt dat Narratieve Exposure Therapie (NET) effectief is bij patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen en comorbide PTSS. 
Op donderdag 30 maart promoveert Maria Mauritz, verpleegkundig specialist bij GGNet en verplegingswetenschapper bij Radboud Universiteit Nijmegen, op Narratieve Exposure Therapie (NET) bij patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA) en comorbide PTSS.

Gepubliceerd: 30 maart 2023

In 2012 startte Maria de expertkring Complex Trauma bij GGNet. In 2013 werd ze gevraagd als programmaleider bij ‘Poli Complex Trauma’. Na vijf jaar keerde ze terug naar Zevenaar. Vanaf 2018 werkt ze voornamelijk met patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA) en comorbide Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS). Maria heeft onderzoek gedaan naar de behandeling van PTSS bij patiënten met EPA in de klinische praktijk. Hoewel trauma onder-gediagnosticeerd is en therapeuten aarzelen om deze kwetsbare patiënten te behandelen, laat dit onderzoek zien dat de Narratieve Exposure Therapie (NET) in veel gevallen effectief is.

Maria: "Mijn ervaring is dat de patiënten met ernstige psychische aandoeningen vaak minder behandeling krijgen dan patiënten die minder ernstige klachten hebben. Deze verwaarlozing is gerelateerd aan de verwaarlozing in de kindertijd waarbij er ook vaak geweld was.”

Wil je meer informatie over het onderzoek en de resultaten, lees dan pdf de samenvatting van het onderzoek van Maria Mauritz (203 KB) : ‘Traumatic lives finally liberated’

 Afbeelding boek Maria Mauritz