Esther (27)

Esther liep als kind een ernstig trauma op, waardoor ze op haar elfde in een psychose belandde. Ondanks intensieve hulp volgden zware depressies. Om het zwarte gevoel te dempen, gebruikte Esther alcohol en drugs. Ze verwondde zichzelf opzettelijk en ondernam meerdere zelfmoordpogingen. Tijdens een behandeling sprak Esther radeloos haar wens voor euthanasie uit. Haar psychiater zou haar in dat traject begeleiden, op één voorwaarde: dat Esther eerst EMDR* zou proberen. Tegen Esthers verwachtingen in sloegen de traumabehandelingen aan. Ze verbrak het jarenlange zwijgen en vertelde wat haar als klein meisje was aangedaan. Vanaf dat moment kon ze samen met haar psycholoog gericht werken aan herstel. Esther voelt zich nu gelukkig veel beter. Zo goed zelfs dat ze binnenkort met haar vriend Chris gaat samenwonen.

Esther

Vriend Chris

Drie jaar geleden ontmoette Esther tijdens groepsbehandelingen medecliënt Chris. Het was liefde op ’t eerste gezicht. De twee zijn sindsdien onafscheidelijk. Chris voelt Esther haarfijn aan. Als eeuwige optimist weet hij haar altijd op te beuren.

Chris

Verpleegkundigen

Esther verbleef in zeven verschillende klinieken. Met sommige verpleegkundigen heeft ze een speciale band. Zij weten als deskundigen precies hoe ze met haar moeten omgaan. Bij veel spanning helpen ze Esther te ontspannen. Ze staan dag en nacht voor haar klaar.

Psycholoog Cyril

Omdat de EMDR-behandelingen heel zwaar zijn, blijft psycholoog Cyril na afloop altijd nog even bij Esther zitten. Esther voelt zich heel vertrouwd bij haar. Alsof ze haar eigen kind is. Nadat Esther haar grote geheim met Cyril deelde, viel er een last van haar schouders.

Psychiater Jeanet

Ook met haar psychiater Jeanet heeft ze een warme band. Esther leerde van haar dat ze zich nergens voor hoeft te schamen en is heel dankbaar dat Jeanet EMDR voorstelde. Het gaf haar iets wat ze nog nooit had gevoeld: zin om te leven.

* Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een bewezen effectieve therapie die kan worden toegepast bij het verwerken van nare en ingrijpende ervaringen.

Twee broers en een zus

Esther is een nakomertje en heeft twee broers en een zus. Ze komen haar ieder weekend ophalen en nemen haar mee naar huis. Dankzij de sterke familieband voelt Esther zich nog steeds onderdeel van het gezin. Niet iedereen heeft dat geluk.

Schoonouders

‘Duifje’, zo noemt Esthers schoonvader haar altijd liefkozend. Esthers schoonouders zijn het tegenovergestelde van haar eigen ouders. Ze zijn heel open en vrij. Esther voelt zich welkom bij hen. Ze appen vaak en komen regelmatig op bezoek. Ze praten haar altijd moed in.

Ouders

Esther is gelovig opgevoed. Als tiener besloot ze dat het geloof niet voor haar was weggelegd. Toch kon ze altijd goed opschieten met haar ouders. Tot haar grote verdriet overleed haar vader drie jaar geleden. Zijn lievelingsblouse heeft ze in haar kussensloop verstopt. Zo is hij altijd dichtbij.

Nichtjes

Bijna ieder weekend ziet Esther een van haar nichtjes. De meiden brengen veel lol en gekkigheid in haar leven. Daar krijgt ze veel energie van.

Drie hartsvriendinnen

Aan haar verblijf bij GGNet heeft Esther drie hartsvriendinnen overgehouden. Ze noemen zichzelf: de vier musketiers. De vriendinnen steunen elkaar door dik en dun. Omdat ze stuk voor stuk lotgenoten zijn, is hun vriendschap ongekend sterk. Ondanks alle narigheid zorgen de musketiers ervoor dat er iedere dag wordt gelachen.

Knuffel

Van een medepatiënt kreeg Esther vorig jaar een knuffel cadeau. Het grote konijn gaat mee naar iedere EMDR-behandeling. De vertrouwde geur van Snuffel geeft Esther een veilig gevoel. Hierdoor kan ze zichzelf makkelijker blootgeven tijdens een behandeling.