Angst en paniek
Iedereen is weleens bang. Maar bij sommige mensen gaat dat angstige gevoel niet meer weg. Ben jij (steeds vaker) bang voor dingen waar je helemaal niet bang voor hoeft te zijn? En heb je soms of vaak (ook) paniekaanvallen? Verstoren jouw klachten je dagelijkse leven? Dit noemen we een angst- of paniekstoornis.
Mensen met een angst- of paniekstoornis hebben vaak nog andere klachten, zoals: misselijkheid, duizeligheid, druk op de borst, een snelle hartslag, trillen, zweten of het gevoel dat je stikt. Hierdoor gaat het thuis of op het werk niet altijd goed. Of lukt het niet om goed contact te hebben met andere mensen.
Soorten angststoornissen
- straatvrees: angst om de straat op te gaan (agorafobie)
- sociale angst: angst voor wat andere mensen van jou vinden
- paniekstoornis: plotselinge heftige angst (en angst voor een nieuwe paniekaanval)
- piekerstoornis: veel piekeren, altijd gespannen en zenuwachtig zijn
Kenmerken van angst en paniek
- Je hebt last van angsten.
- Je raakt soms of vaak in paniek.
- Je slaapt slecht.
- Je hebt lichamelijke klachten: snelle hartslag, zweten, trillen, druk op de borst, ademnood.
- Je spieren voelen vaak gespannen.
- Je voelt je altijd opgejaagd.
Het is belangrijk om hulp te zoeken.
Herken je de klachten in het rijtje hierboven? Zoek dan hulp. Bij GGNet hebben we goede behandelingen voor angst- en paniekstoornissen. We kijken samen welke behandeling bij je past. En we geloven in herstel: iedereen kan beter worden. Soms gaan de klachten misschien niet helemaal over, maar je kunt wel leren hoe je er beter mee om kunt gaan.
Behandeling van angst en paniek
GGNet heeft behandelingen voor:
- angst en paniek bij jeugd – jonger dan 18 jaar
- angst en paniek bij jongvolwassenen –18 tot 24 jaar
- angst en paniek bij volwassenen
- angst en paniek bij ouderen (60 jaar en ouder)
Milde klachten
Pieker je en ben je angstig, maar gaat het thuis of op het werk (best) goed? Dan heb je milde angstklachten. Voor een behandeling van je klachten kun je terecht bij Bas, kortdurende ggz.
Behandeling van angst en paniek
Angst en paniek wordt vaak behandeld met cognitieve gedragstherapie (CGT). Met deze behandeling ontdek je wat jouw gedachten doen met jouw gevoel en jouw gedrag. En hoe je anders kunt leren denken.
Informatie voor naasten
Naasten zijn heel belangrijk voor mensen met psychische problemen. Een actieve rol van familie en vrienden vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Maar soms heb je als naaste ook een steuntje in de rug nodig. Op ons platform voor naasten vind je veel mogelijkheden voor steun en hulp.
Wil jij meer informatie?
Er zijn veel websites met informatie over mentale of psychische gezondheid. Wij hebben een overzicht opgesteld met betrouwbare websites met meer informatie over verschillende problematiek.