Centrum voor Interculturele GGZ
Het Centrum voor Interculturele GGZ van GGNet is er voor vluchtelingen met psychische klachten en andere patiënten met een migratieachtergrond waarbij context en cultuur een belangrijke rol spelen in de diagnostiek en behandeling. Met ‘vluchtelingen’ bedoelen wij asielzoekers, statushouders en ongedocumenteerden.
Doelgroep & hulpvraag
Onze doelgroep is zeer divers qua herkomst, taalgebied en culturele achtergronden. Wel zijn er vaak overeenkomsten op vluchtverhalen, verlieservaringen en ernstige levensgebeurtenissen. De combinatie van deze ervaringen, (gedwongen) migratieproblematiek, acculturatieproblematiek en sociale marginalisatie brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Gezonde copingmechanismen en overlevingsstrategieën worden onder druk gezet of aangetast.
De onbekendheid met en angst voor psychische problematiek en de huiver voor stigmatisering zijn vaak de reden dat de vluchteling zelf zijn psychische klachten niet als zodanig herkent en de hulpvraag niet duidelijk kan formuleren. Juist daarom is vroegtijdige opsporing van belang. Bij asielzoekers speelt in veel gevallen onzekerheid over verblijf in Nederland een rol in de problematiek. Die onzekerheid kunnen wij als team niet wegnemen. Wel kunnen we helpen omgaan met onzekerheid.

Behandelingen
Wij bieden aansluitende, deskundige en herstelgerichte ondersteuning, begeleiding en behandeling. Dit kan individueel of in een groep. Dit doen wij door toegankelijk, cultuursensitief en vraaggestuurd de zorg in te richten met kennis over en aandacht voor de achtergrond van mensen in hun omgeving. Wij bieden zorg zo dichtbij, snel en continu mogelijk aan. Daarbij gaan wij uit van de mogelijkheden, eigen zelfredzaamheid en gezonde eigenschappen van mensen en stimuleren deze waar nodig. Een open, nieuwsgierige en gelijkwaardige blik naar de patiënt is hét kenmerk van onze medewerkers. Wij gaan voor écht contact.
Interculturele behandeling volwassenen
Interculturele behandeling jeugd

Interculturele preventie binnen het sociaal domein
Naast behandeling bieden we binnen het sociaal domein preventieve interventies voor mensen met een vluchtelingen achtergrond. Deze preventieve interventies worden zo dichtbij mogelijk vorm gegeven waarbij we bij voorkeur samenwerken met betrokken netwerkpartners. We bieden individuele en groepsinterventies voor zowel jeugd als volwassenen.
Meer over interculturele preventie binnen het sociaal domein

Intercultureel aanbod voor professionals
Voor professionals is er een divers ondersteuningsaanbod waaronder deskundigheidsbevorderingen, verdiepende trainingen, intervisiebijeenkomsten en consultatie. Dit helpt professionals om de bewustwording van cultuurverschillen en -overeenkomsten te vergroten en vaardigheden op het gebied van interculturele communicatie te versterken.
Meer informatie over de verschillende mogelijkheden

Disciplines
In ons centrum werken de volgende disciplines:
- Psychiater
- Klinisch-, GZ- en basispsycholoog
- Vaktherapeut
- Orthopedagoog
- Medisch Verpleegkundig Specialist
- Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige
- GGZ-agoog
- Preventiefunctionaris
- Maatschappelijk werker
- Consulent
- Secretaresse
Een aantal behandelaren spreekt meerdere talen; waar mogelijk zijn de gesprekken met een behandelaar die de eigen taal spreekt. Wanneer dit niet mogelijk is kunnen we een telefonische tolk inzetten.

Contact
-
Zutphen - Centrum voor Interculturele GGZ Dreef
Dreef 6H
7202 AG ZutphenMeer info
Interculturele zorg
Telefoon: 088 933 1919