Centrum voor Interculturele GGZ
Het Centrum voor Interculturele GGZ van GGNet is er voor:
- vluchtelingen/asielzoekers
- statushouders
- mensen zonder geldige verblijfsvergunning
Daarnaast zijn we er ook voor professionals en vrijwilligers die werken met mensen met een vluchtelingen achtergrond. En we bieden ondersteuning aan mensen binnen zorg, welzijn en onderwijs. Dit doen we met diverse preventieve interventies.
Bij GGNet geloven we in herstel: iedereen kan beter worden. Soms gaan de klachten misschien niet helemaal over, maar kun je wel leren hoe je er beter mee om kunt gaan.
Voor wie
Wij behandelen mensen uit verschillende landen en culturen die korter dan zeven jaar in Nederland zijn. Zij zijn naar Nederland gekomen voor een veiliger leven. Bijvoorbeeld omdat het in hun land van herkomst oorlog is. Of omdat hun geloof er niet wordt goedgekeurd. We hebben behandelingen voor volwassen (vanaf 18 jaar) en voor kinderen en jongeren (tot 18 jaar).
Hoe werkt een behandeling?
Het Centrum voor Interculturele GGZ biedt verschillende behandelingen. Onze behandelaren houden rekening met taal en cultuur. Een behandeling is één-op-één of in een groep.
Korte behandeling
Sommige behandelingen kunnen kort duren. Bijvoorbeeld een behandeling voor:
- onzekerheid en weinig zelfvertrouwen
- stemmings- of angstklachten
Een paar gesprekken en uitleg over omgaan met klachten helpen dan al verder. Deze behandeling is meestal met één behandelaar.
Langere behandeling
Vaak is een langere behandeling nodig om de klachten te verminderen en het verdriet en pijn te verwerken. De behandeling bestaat dan uit bijvoorbeeld:
- gesprekken
- oefeningen om beter met gevoelens om te leren gaan
- medicatie
- traumatherapie
Voor deze gesprekken en therapie is er meestal contact met verschillende behandelaren. Zoals: een psycholoog, psychiater, verpleegkundige, vaktherapeut en maatschappelijk werker. Alle behandelaren van GGNet bieden zorg die het herstel ondersteunt. Dat betekent dat zij kijken naar de mogelijkheden en wensen – en dus niet alleen naar de klachten.
Eigen taal
Sommige behandelaren spreken meerdere talen. Of we vragen er een telefonische tolk bij.
- Lees hier meer over behandeling voor volwassenen.
- Lees hier mee over behandeling voor kinderen en jongeren.
Aanmelden
Een patiënt aanmelden voor het Centrum voor Interculturele GGZ kan via Zorgdomein. Voor overleg over een aanmelding zijn we bereikbaar via: 088 - 933 1919 of interculturalisatie@ggnet.nl.
Na de aanmelding:
- Bekijken we of we de klachten kunnen behandelen. Als dat zo is, nodigen we de patiënt uit voor een intakegesprek.
- Bespreken we onderwerpen als: geschiedenis, familie, geloof en komst naar Nederland. Zo leren we elkaar alvast beter kennen en begrijpen.
- Spreken we af hoe de behandeling eruitziet.
Aanbod voor professionals
Het Centrum voor Interculturele GGZ biedt diverse vormen van ondersteuning, zoals deskundigheidsbevordering, consultatie en intervisie. Bekijk hier het intercultureel aanbod voor professionals.
Daarnaast hebben we veel ervaring met de ondersteuning van mensen binnen zorg, welzijn en onderwijs. We bieden diverse preventieve interventies. Bekijk hier het interculturele preventie aanbod binnen het sociaal domein.
Preventieve trainingen
Ons Centrum is specialist in het verzorgen van effectieve preventieve interventies aan vluchtelingen. In de trainingen komen verschillende thema's aan bod, bijvoorbeeld stress, rouw, verlies, angst, slaapproblemen en piekeren. Het bieden van interculturele preventie versterkt de eigen veerkracht.
Lees meer over de preventieve trainingen voor volwassenen
Lees meer over de preventieve trainingen voor kinderen en jongeren
Informatie voor naasten
Naasten zijn heel belangrijk voor mensen met psychische problemen. Een actieve rol van familie en vrienden vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Maar soms heb je als naaste ook een steuntje in de rug nodig. Op ons platform voor naasten vind je verschillende mogelijkheden voor hulp.