Vormen van eetstoornissen

Er zijn verschillende eetstoornissen:

masker

Kenmerken van een eetstoornis

Een eetstoornis ziet er voor iedereen anders uit. Toch kun je een eetstoornis wel herkennen:   

  • Je bent dwangmatig bezig met calorieën.
  • Je sport heel erg veel.
  • Je eet niet of nauwelijks of je eet juist te veel.
  • Je braakt of gebruikt laxeermiddelen.

Een eetstoornis gaat vaak samen met een andere psychische klachten. Bijvoorbeeld persoonlijkheidproblematiek, angststoornis, depressie en/of trauma (PTSS).

Wil je meer weten over eetstoornissen?
Ga naar eetstoornissen.nl.

“In de groep hebben, voelen en denken we allemaal hetzelfde. Ineens kom je erachter dat je niet de enige bent die vastzit in een cirkel van gedachten!”

Behandeling

Bij GGNet geloven we in herstel: iedereen kan beter worden. Soms gaan de klachten misschien niet helemaal over, maar kun je wel leren hoe je er beter mee om kunt gaan.

Hoe meld je je aan?
Je hebt een verwijsbrief van de huisarts nodig. Daarna krijg je van ons een uitnodiging voor de intake. Tijdens dit gesprek kijken we samen hoe en waar we je het beste kunnen helpen.

Waar word je behandeld?  

  • Kunnen jouw klachten snel worden opgelost?
    Dan kun je terecht bij Bas, kortdurende ggz. Bas is onderdeel van GGNet.  
  • Zijn je klachten ernstig en heb je specialistische hulp nodig?
    Dan kun je terecht bij alle poliklinieken van GGNet.
  • Lukt het niet om beter te worden of heb je intensieve zorg nodig?
    Dan kun je terecht bij Amarum. Amarum is het expertisecentrum voor eetstoornissen van GGNet. De behandeling gebeurt op de polikliniek; als het nodig is, word je opgenomen. Amarum heeft locaties in Nijmegen en Warnsveld.
  • 60 jaar of ouder?
    Mensen van 60 jaar en ouder kunnen ook terecht bij GGNet Ouderen.

“Vaak gaat er een wereld schuil achter een eetstoornis. Bijvoorbeeld vervelende ervaringen of nare gevoelens. Of problemen met controle of zelfvertrouwen. Dat maakt eetproblematiek én de behandeling ervan heel divers.” - Leonie Muller, psychotherapeut en gz-psycholoog bij Amarum

Amarum

Amarum is het expertisecentrum voor eetstoornissen van GGNet. We behandelen er mensen (12+) die ergens anders vastgelopen zijn. De patiënten komen uit heel Nederland naar de locaties in Nijmegen en Warnsveld. Amarum Warnsveld ontving het TOPGGz-keurmerk. Op de website van Amarum vind je meer informatie over Amarum en over eetstoornissen.

rode Hoody

Informatie voor naasten

Naasten zijn heel belangrijk voor mensen met psychische problemen. Een actieve rol van familie en vrienden vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Maar soms heb je als naaste ook een steuntje in de rug nodig. Op ons platform voor naasten vind je veel mogelijkheden voor steun en hulp. En kijk ook eens op de familiepagina van Amarum.

vrouwen in gesprek

Wil jij meer informatie?

Er zijn veel websites met informatie over mentale of psychische gezondheid. Wij hebben een overzicht opgesteld met betrouwbare websites met meer informatie over verschillende problematiek.