Vormen van eetstoornissen

Er zijn verschillende vormen van eetstoornissen:

  • Anorexia Nervosa
  • Boulimia Nervosa
  • Eetbuistoornis
  • Vermijdende/ restrictieve voedselinnamestoornis
masker

Kenmerken van een eetstoornis

Klachten en gedrag verschillen per stoornis. Een kleine opsomming:

  • U sport heel erg veel en bent dwangmatig bezig met calorieën.
  • U eet wellicht niet tot nauwelijks of u eet juist teveel.
  • U compenseert eten door te gaan braken en/of laxeren.

Op deze site kunt u een zelftest doen over eetstoornissen.

We zien vaak dat een eetstoornis samengaat met een persoonlijkheidsstoornis, angststoornis, depressie en/of trauma (PTSS).

Je komt terecht in een groep die allen hetzelfde hebben, voelen en denken. Plots kom je erachter dat jij niet de enige bent die in zo'n cirkeltje van gedachten zit!

Behandeling

Welke klachten en gedrag u ook vertoont, de eetstoornis bepaalt uw leven op een nare manier. Behandeling geeft u een goede kans om van de eetstoornis af te komen. Zo behaalt ongeveer twee derde van de mensen met boulimia nervosa, die de behandeling afmaakt, een uitstekend resultaat. U kunt bij GGNet op verschillende locaties terecht voor een behandeling. GGNet heeft veel expertise op verschillende plekken in de organisatie over eetstoornissen:

  • U kunt bij Bas Basis GGZ (onderdeel van GGNet) terecht wanneer uw klacht in een korte tijd opgelost kan worden, bijvoorbeeld als u een mildere eetbuistoornis of boulimia nervosa hebt.
  • Heeft u specialistische zorg nodig, dan kunt u terecht bij de poliklinieken van GGNet.
  • Amarum is het expertisecentrum voor eetstoornissen van GGNet. Daar kunt u terecht wanneer er intensievere zorg nodig is. Amarum vindt u in Nijmegen en Zutphen.
  • Bent u ouder dan 60 jaar? Dan kunt u ook terecht bij ons specialisme Ouderen.

Na verwijzing door de huisarts, bekijken we bij de intake samen met u waar we u het beste kunnen helpen.

Meestal ontstaat een eetstoornis niet zomaar en heeft deze een bepaalde functie gekregen. Te denken valt aan het omgaan met vervelende ervaringen of gevoelens of (gebrek aan) controle of zelfvertrouwen … Dit maakt de eetproblematiek én de behandeling heel divers. Leonie, Psychotherapeut en GZ-Psycholoog Amarum

Amarum

Vanuit heel Nederland kunnen patiënten vanaf 16 jaar bij Amarum terecht voor alle eetstoornissen. Amarum, locatie Zutphen ontving het TopGGz-keurmerk. We behandelen mensen met een eetstoornis die ergens anders vastgelopen zijn. Amarum heeft een eigen website waar u meer informatie over eetstoornissen kunt vinden.

rode Hoody

Familie

Bij GGNet vinden we het belangrijk om familieleden en partners van mensen te betrekken bij de behandeling, zo ook bij Amarum. Binnen Amarum kan een speciaal partner- of gezinsgesprek plaatsvinden en worden ouder- en partnergroepen aangeboden. Kijk ook op deze familiepagina van Amarum.

Heeft u als familielid zelf een steuntje in de rug nodig? GGNet Preventie biedt daarvoor specifieke ondersteuning. Dat kan individueel of in een cursus en is gericht op kinderen en ouders, partners, familieleden en andere naastbetrokkenen.

vrouwen in gesprek