Co-creatie

Een nieuwbouwproject realiseren, een pand dat jaren mee moet, wetende dat de technologie en de ggz fors in ontwikkeling is. Hoe pak je dit aan? Welke kernwaardes staan centraal? Wat is de invloed van technologie? Hoe draagt het gebouw bij aan een vitale en veilige behandel/herstel-, maar zeker ook werkomgeving? Deze vragen stonden centraal tijdens de Design Dag. Met een groep van ongeveer 30 personen met een zeer diverse achtergrond waaronder collega's, (oud) patiënten, architecten en onder leiding van design- en innovatiebureau VanBerlo, zijn we de uitdaging aangegaan. Op een zeer interactieve en innovatieve manier hebben we prachtige uitgangspunten opgehaald voor de leidende zorgvisie, en uiteindelijk ideeën voor het programma van eisen voor de nieuwbouw.

Architectuur

De Spreng is ontworpen door architect Marko Matic van IAA architecten uit Enschede. IAA architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van het gebouw. Zij kregen de opdracht de specifieke functionaliteit van hoog intensieve zorg in harmonie te laten zijn met de parkachtige omgeving en passend bij historische waarde van terrein Groot Graffel.

Nieuwbouw De Spreng gezien vanaf De Boog artist impression

Duurzaam

De Spreng is duurzaam en energieneutraal. We dragen we zorg voor op het terrein foeragerende egels. Klimaatinstallaties in het gebouw draaien op aanwezigheidsdetectie en zijn dus zeer energiezuinig. Klimaat en ventilatieregeling zijn per patiëntenkamer te regelen. We maken gebruik van doorstroomboilers waardoor de warmwatervraag heel direct is. Hierdoor beperken we warmteverlies. Er liggen maar liefst 954 zonnepanelen op het gebouw.

Esther en Tineke wandelend langs plek nieuwbouw

Zorginnovaties

Panton heeft met GGNet meegedacht over het vormgeven van de zorg die aan patiënten geleverd wordt in de nieuwbouw. Dit doen zij zodat we nieuwe inzichten en zorginnovaties vanuit het ontwerp mee kunnen nemen in het gebouw en de zorgvisie. Op deze wijze bundelen we kennis en kunde zodat we lerend zijn en blijven.

Jasper Brands, Directeur van Panton vertelt: ''We kijken naar de kansen die het biedt wanneer verschillende onderdelen van GGNet straks samen in een gebouw gaan werken maar ook naar de onderdelen van GGNet daaromheen. De leidraad is de patiëntenreis en de aanleiding is het gebouw.''

Interieurontwerp

Centraal gelegen in het midden van het gebouw bevinden zich de kantoren, therapie- en ontmoetingsruimtes. Behandelaren hebben hun werkplek op de groepen. Het gebouw is zo vormgegeven dat een royale binnentuin ontstaat waarin elke groep een eigen stuk tuin heeft waar patiënten vanuit hun eigen huiskamer toegang toe hebben. Daarnaast is er een gezamenlijke tuin.

Artist impression Woonkamer De Spreng

Zorgvisie

''Veranderingen zijn altijd spannend maar zorgen ook voor veel positiviteit en er worden kansen gezien. We zitten straks dichterbij elkaar, kunnen makkelijker samenwerken en van elkaars expertise gebruik maken. We willen de best mogelijke zorg leveren voor patiënten. Ik kijk uit naar de samenwerkingen, niet alleen binnen dit gebouw, maar ook met alle ambulante teams.'' vertelt Carry Janssen, psychiater bij VGGNet.

Vlogster Annabel is in gesprek met Carry Janssen en Alexander van de Lustgraaf, beiden psychiater bij GGNet, over hoe de centralisatie van de Hoog Intensieve Klinische Zorg leidt tot meer samenwerking en daardoor betere zorg voor de patiënten

Timelapse

Tijdens de bouw hebben we met timelapse video's alle ontwikkelingen in beeld gebracht. We zagen steeds meer veranderingen ontstaan op de bouwplaats. 

Kijk mee via timelapse filmpjes

Foto tijdens de bouw De Spreng