Patiëntenvertrouwenspersoon
De patiëntenvertrouwenspersoon (pvp) geeft informatie en advies over de rechten van patiënten. Ook kan hij/zij helpen bij het vinden van een oplossing. De pvp is niet in dienst bij GGNet, stelt zich altijd op aan de kant van de patiënt en heeft een geheimhoudingsplicht.
Vertrouwenspersoon 18 jaar en ouder
De patiëntenvertrouwenspersonen zijn bereikbaar via de receptie van de klinieken. Bekijk ook de pvp-informatie op de afdeling.
Ambulante patiënten kunnen zich wenden tot de landelijke Helpdesk van de Stichting PVP. Ook als je te maken hebt met de WvGGZ (wet verplichte GGZ) kun je contact opnemen met de landelijke Helpdesk:
Landelijke Helpdesk
De patiëntenvertrouwenspersoon (pvp) is te bereiken via telefoon 0900-444 88 88 of door een mail te sturen naar helpdesk@pvp.nl. Omdat sommige ggz-patiënten liever geen telefoongesprek voeren, of anoniem willen blijven wanneer zij vragen of klachten hebben over hun behandeling, is er vanaf nu ook een mogelijkheid om te chatten met een pvp.
Contact via chat
Klinische en ambulante patiënten van de ggz kunnen via een chat anoniem ondersteuning krijgen van een patiëntenvertrouwenspersoon. Indien mogelijk wordt de vraag of klacht direct via de chat afgehandeld. Mocht er persoonlijke of telefonische ondersteuning nodig zijn en de patiënt gaat daarmee akkoord, dan kan dat alsnog worden geregeld. De chat is open van maandag t/m donderdag van 19.00 tot 21.00 uur en is bereikbaar via de website www.pvp.nl.
Deze wijze van ondersteuning wordt aangeboden naast de persoonlijke ondersteuning van een pvp op locatie en de telefonische ondersteuning via de Helpdesk-PVP.
Vertrouwenspersoon jeugd
Heb je te maken met jeugdhulp en ben je jonger dan 18 jaar? Wil je advies, heb je een vraag of een klacht? De vertrouwenspersonen van Jeugdstem en Adviespunt Zorgbelang helpen je verder.
Contactgegevens Jeugdstem:
Telefoon: 088-555 1000
Website: jeugdstem.nl
Contactgegevens Adviespunt Zorgbelang:
Telefoon: 088-555 1000
Website: adviespuntzorgbelang.nl
Wanneer heb je recht op een pvp?
Je kunt bij een patiëntenvertrouwenspersoon terecht als je:
- te maken krijgt (of heeft gehad) met verplichte zorg. Dat kan verplichte zorg in een ggz-instelling zijn, maar ook verplichte zorg die u thuis of ergens anders (ambulant) krijgt;
- vrijwillig bent opgenomen in een ggz-instelling;
- thuis vrijwillige zorg krijgt, maar te maken krijgt met drang of mogelijke dwang.
De patiëntenvertrouwenspersoon (pvp) geeft je advies en bijstand. De pvp weet welke rechten en plichten je als patiënt in de geestelijke gezondheidszorg hebt en kan je vragen hierover beantwoorden. De pvp kan je ook helpen bij klachten over een GGZ-instelling.
Lees meer op de website van de Stichting PVP. Je vindt meer informatie over je rechten, voorbeeldbrieven en filmpjes over de ondersteuning van een pvp.
Video
Meer weten over wat een patiëntenvertrouwenspersoon doet? Bekijk deze video.
Cliëntondersteuning in de Wet Langdurige Zorg (Wlz)
Een cliëntondersteuner in de Wet Langdurige Zorg (Wlz) helpt u bij het aanvragen van een indicatie voor u of uw kind. En bij het regelen en krijgen van de zorg.
- Uw gemeente helpt u met het vinden van gratis cliëntondersteuning om u te helpen bij de aanvraag.
- Het zorgkantoor helpt u met het vinden van een gratis cliëntondersteuner voor het regelen van de zorg.
Binnen het werkgebied van GGNet leveren wij Wlz zorg onder twee zorgkantoor regio’s. U kunt via het zorgkantoor, verantwoordelijk voor uw gemeente, contact opnemen met een onafhankelijk cliëntondersteuner.
- Regio Arnhem (Zorgkantoor Menzis): (als u woont in de gemeente: Aalten, Arnhem, Barneveld, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Duiven, Ede, Lingewaard, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort, Winterswijk, Zevenaar)
- Regio Apeldoorn/Zutphen (Zorgkantoor Zilveren Kruis): (als u woont in de gemeente: Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Zutphen)
N.B. uw zorgverzekeraar kan afwijken van het verantwoordelijke zorgkantoor. Dit heeft geen gevolgen voor de zorg die u ontvangt of de vergoeding voor de zorg vanuit de Wet Langdurige Zorg.
Informatie in andere talen
Patiënten die vrijwillig opgenomen zijn of met een Wvggz-maatregel verblijven in een ggz-instelling, psychiatrische afdeling van een ziekenhuis of forensische kliniek, hebben recht op de ondersteuning van een patiëntenvertrouwenspersonen (pvp).
Steeds vaker wordt er door patiënten die de Nederlandse taal niet beheersen contact gezocht met een pvp.
Om ook deze patiënten goed te kunnen informeren over de rol en taak van een pvp is er nu informatie beschikbaar in diverse talen.
انقر هنا للحصول على معلومات باللغة العربية (Arabisch)
Click here for information in Englisch (Engels)
برای اطلاعات به زبان فارسی اینجا را کلیک کنید (Farsi)
Cliquez ici pour plus d'informations en Français (Frans)
Kliknij tutaj, aby uzyskać informacje w języku polskim (Pools)
Clique aqui para informações em Português (Portugees)