Behandeling langdurige eetstoornissen
GGNet heeft een expertisecentrum voor eetstoornissen. Dit heet Amarum. De behandeling bij Amarum is gericht op herstel. De bedoeling is dat je helemaal geneest van je eetstoornis. Jammer genoeg lukt dat niet altijd. Je hebt dan een langdurige eetstoornis (LES). Amarum heeft daar ook behandelingen voor. Je kunt daarvoor terecht bij de locatie van Amarum in Warnsveld.
Bij GGNet geloven we in herstel: iedereen kan beter worden. Soms gaan de klachten misschien niet helemaal over, maar kun je wel leren hoe je er beter mee om kunt gaan.
Wat is een langdurige eetstoornis (LES)?
Je hebt een langdurige eetstoornis als het niet lukt om (helemaal) van je eetstoornis af te komen. Je valt bijvoorbeeld steeds terug of gaat langzaam achteruit. Of je klachten wisselen, van matig tot ernstig. Het komt ook voor dat klachten blijvend zijn.
Behandeling
GGNet biedt herstelondersteunende zorg. Dat betekent dat we kijken naar jouw mogelijkheden en wensen – en dus niet alleen naar jouw klachten.
Voor wie?
De LES-behandeling van Amarum is bedoeld voor mensen met:
- langdurige anorexia nervosa
- langdurige boulimia nervosa
- langdurige eetstoornis niet anders omschreven (NAO)
De LES-behandeling is altijd een vervolg op behandeling die je al gehad hebt. Dat kan bij Amarum zijn of bij een andere instelling. Je hebt daar al gewerkt aan verandering, verbetering of genezing. De LES-behandeling gaat daarop door. Maar helpt je vooral om te leren leven met de eetstoornis.
Hoe werkt het?
In de LES-behandeling kijken we breed: wat heb jij nodig om weer mee te doen en om een beter leven te hebben? We onderzoeken samen met jou hoe je jouw doelen kunt bereiken. Natuurlijk is ‘eten’ daarbij een aandachtspunt. Net als ‘gezond gedrag’. Maar het hoofddoel is niet om daar verandering in te brengen.
Het LES-team
Het LES-team bestaat uit een psychiater, een verpleegkundig specialist ggz, een sociaal psychiatrisch verpleegkundige, een psychomotorisch therapeut, een psycholoog, een verpleegkundige en een ervaringsdeskundige. Het LES-team werkt samen met hulpverleners buiten GGNet. Dat zijn bijvoorbeeld professionals van sociale wijkteams, maatschappelijk werkers, patiëntenverenigingen, lokale bedrijven en scholen.
Aanmelden
Wil je behandeld worden door het LES-team? Dan heb je een verwijsbrief nodig van je huisarts. Liefst krijgen we ook informatie over eerdere behandelingen.
Wachttijden
Jammer genoeg zijn er wachttijden voor de LES-behandeling. We proberen die natuurlijk zo kort mogelijk te houden. Op de website van Amarum zie je hoe lang de wachttijd nu is.
Informatie voor naasten
Naasten zijn heel belangrijk voor mensen met psychische problemen. Een actieve rol van familie en vrienden vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Maar soms heb je als naaste ook een steuntje in de rug nodig. Op ons platform voor naasten vind je verschillende mogelijkheden voor hulp.
TOPGGz
Amarum heeft locaties in Nijmegen en Warnsveld. Je kunt er terecht voor (hoog) specialistische zorg bij eetstoornissen. De locatie in Warnsveld heeft het keurmerk TOPGGz.
Meer weten?
- ik wil meer weten over Eetstoornissen
- ik wil meer weten over Eetbuistoornis
- ik wil meer weten over Andere gespecificeerde voedings- of eetstoornissen