Behandelingen persoonlijkheidsproblematiek bij GGNet Scelta
Je persoonlijkheid is hoe je als persoon bent, hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Mensen met persoonlijkheidsproblematiek hebben vaak last van negatieve gedachten of heftige gevoelens. Die hebben invloed op hun gedrag en verstoren hun leven. Het lukt daardoor niet goed om de dagelijkse dingen te doen. Of om fijn contact te hebben met andere mensen.
Mensen met persoonlijkheidsproblematiek weten vaak zelf al wel dat er iets niet klopt. Maar velen zoeken pas hulp als zij echt vastlopen.
GGNet Scelta heeft goede behandelingen voor mensen met persoonlijkheidsproblemen. Je kunt daarvoor terecht bij de poliklinieken in Apeldoorn of Nijmegen. De behandelaar kan ook bij je thuis langskomen (ambulante behandeling). Soms is een opname nodig.
Bij GGNet geloven we in herstel: iedereen kan beter worden. Soms gaan de klachten misschien niet helemaal over, maar kun je wel leren hoe je er beter mee om kunt gaan.
Voor wie?
Scelta behandelt mensen vanaf 18 jaar. Je kunt er ook terecht voor advies en onderzoek om na te gaan welke behandeling bij jou past.
Goed om te weten
GGNet Scelta locatie Apeldoorn heeft het keurmerk TOPGGz. Dat betekent dat we ook mensen kunnen behandelen met persoonlijkheidsproblemen die heel ernstig, ingewikkeld of zeldzaam zijn. Verder doen we onderzoek, ontwikkelen we nieuwe behandelingen en verspreiden we onze kennis.
Wat is persoonlijkheidsproblematiek?
Iedereen is weleens:
- jaloers
- gevoelig voor kritiek
- impulsief (iets doen of zeggen zonder na te denken)
- afhankelijk van anderen
- perfectionistisch
- ontwijkend (als je moeilijke zaken uit de weg gaat)
- verlegen
Maar mensen met persoonlijkheidsproblematiek hebben hier heel erg veel last van.
Daardoor kunnen zij:
- heel gevoelig of onvoorspelbaar reageren
- anderen niet goed vertrouwen, waardoor zij zich eenzaam voelen
- juist veel aandacht en hulp vragen van andere mensen, om zich niet eenzaam te voelen
- erg bang zijn dat anderen boos worden
- steeds ruzie krijgen
Mensen met persoonlijkheidsproblematiek hebben soms ook nog andere problemen. Zoals een angststoornis, een depressie of een psychose.
Soorten persoonlijkheidsproblemen
Soorten persoonlijkheidsproblemen
Er zijn verschillende soorten persoonlijkheidsproblematiek. Dit zijn de vijf bekendste:
- borderline persoonlijkheidsstoornis
Je hebt heftige emoties. Je relaties verlopen onvoorspelbaar. Op het ene moment wil je je partner of vrienden dicht bij je hebben. Op het andere moment wil je ze op afstand houden. Dit maakt het voor anderen en voor jezelf vaak moeilijk om je gedrag te begrijpen. Ook ben je bang dat de mensen van wie je houdt je gaan verlaten. - narcistische persoonlijkheidsstoornis
Je hebt het gevoel dat je beter, belangrijker en specialer bent dan de rest. Je wil dat mensen je bewonderen. Je vindt het moeilijk om rekening te houden met anderen en hun gevoelens.
- vermijdende persoonlijkheidsstoornis
Je denkt slecht over jezelf en bent bang dat anderen je bijvoorbeeld raar, stom, saai of onaardig vinden. Daardoor ga je sociale situaties liever uit de weg.
- afhankelijke persoonlijkheidsstoornis
Je wil graag dat iemand voor je zorgt en hebt het liefst altijd een partner. Iets zelf ondernemen of beslissen durf je meestal niet. Anderen moeten je daarom steeds beloven dat het goed is of goed komt. Om de steun en hulp van anderen te krijgen, doe je regelmatig dingen waar je geen zin in hebt.
Je wil alles onder controle hebben en dingen perfect doen. Werk, school en andere taken moeten gebeuren volgens je eigen regels of in een speciale volgorde. Omdat dit veel tijd kost, heb je weinig ruimte voor ontspanning en sociale dingen.
Wil je meer lezen over persoonlijkheidsproblematiek? Kijk dan ook eens op de website van de Hersenstichting.
Het doel van de behandeling
In de behandeling leer je andere manieren van denken, voelen en doen. Je leert beter omgaan met je gedachten en klachten. En hoe je prettig contact kunt hebben met anderen: met familie en vrienden en bijvoorbeeld met de mensen op je werk. Hierdoor voel je je beter en groeit je zelfvertrouwen.
Hoe ziet de behandeling eruit?
Om te bepalen welke behandeling bij jou past, kijken we naar jouw klachten en hoe ernstig ze zijn. En naar jouw doelen en wensen. Soorten behandelingen zijn:
- psychotherapie: één-op-één (bijvoorbeeld bij jou thuis) of in een groep bij GGNet
- behandeling in deeltijd met verschillende therapieën, bijvoorbeeld: psychotherapie in een groep, beeldende therapie of sociotherapie (leren over gedrag en oefenen met ander gedrag)
- behandeling in het ziekenhuis, bijvoorbeeld psychotherapie in een groep, beeldende therapie, sociotherapie
- trainingen, bijvoorbeeld over het omgaan met emoties
- ondersteunende gesprekken
Je hebt in je behandeling dus contact met verschillende artsen en behandelaren. Zij bieden zorg die jouw herstel ondersteunt. Dat betekent dat zij kijken naar jouw mogelijkheden en wensen – en dus niet alleen naar jouw klachten.
Aanmelden
Je behandelaar van GGNet of de huisarts kan je aanmelden voor een behandeling bij Scelta.
Wachttijden
Helaas hebben wij wachttijden. Die proberen wij natuurlijk zo kort mogelijk te houden.
Wil je weten wat de wachttijd is voor jouw behandeling bij Scelta? Op deze pagina vind je een overzicht per locatie. Je kunt ook bellen met het secretariaat van Scelta: 088-933 33 00 (Nijmegen) en 088 - 933 26 70 (Apeldoorn).
Informatie voor naasten
Naasten zijn heel belangrijk voor mensen met psychische problemen. Een actieve rol van familie en vrienden vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Maar soms heb je als naaste ook een steuntje in de rug nodig. Op ons platform voor naasten vind je verschillende mogelijkheden voor hulp.
Ervaringsverhalen
- Lees hier het ervaringsverhaal van Astrid
- Lees hier meer ervaringsverhalen
- Of lees het interview met klinisch psycholoog Corinne Ossebaard. Zij legt uit wat een persoonlijkheidsstoornis is, wat het betekent voor iemand en welke behandelingen er zijn.
Meer weten?
- GGNet Scelta: informatie over ernstige persoonlijkheidsproblematiek en de behandelingen die wij bieden.
- Bas, kortdurende ggz: informatie over behandelingen van psychische klachten die snel opgelost kunnen worden.
- GGNet Ouderen: informatie over behandelingen van psychische klachten bij mensen van 60 jaar en ouder.
De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP): uitleg over persoonlijkheidsproblematiek.