GGNet magazine 2019
Eens per jaar geeft GGNet het GGNet Magazine uit, een blad voor medewerkers, vrijwilligers, relaties van GGNet en alle andere mensen die belangstelling hebben voor GGNet en de ggz.
In het magazine verwijzen we steeds naar aanvullende informatie. Op deze pagina kunt u alle aanvullende verhalen, films, vlogs en geluidsfragmenten vinden.
Bekijk hier het magazine in pdf
Ik ben eindelijk weer mijzelf
Astrid heeft een persoonlijkheidsstoornis en vertelt in het magazine over haar behandeling bij Scelta.
Corinne Ossebaard is klinisch psycholoog bij Scelta, het Expertisecentrum voor persoonlijkheidsstoornissen van GGNet. Zij legt uit wat een persoonlijkheidsstoornis is, wat het betekent voor iemand en welke behandelingen er zijn.
Samen
Jochanan Huijser, per 1 mei 2019 zorginhoudelijk bestuurder van GGNet, schreef het voorwoord voor het magazine. Hierin vertelt hij over zijn kennismakingstour waarbij verschillende locaties en afdelingen van GGNet bezoekt. Ga mee met Jochanan en bekijk de vlogs van zijn bezoeken.
Vlog #1 - Jochanan op bezoek bij Scelta
Vlog #2 - Jochanan op bezoek bij poli Complex Trauma
Vlog #3 Jochanan op bezoek bij de Forensisch Psychiatrische Kliniek De Boog
Vlog #5 Jochanan op bezoek bij woonzorg Vorden en Zutphen
Vlog #6 Jochanan op bezoek bij afdeling ouderen in het RGC in Apeldoorn
Zoeken naar perspectief
Een lang én gelukkig leven, wie wil dat niet? Maar in de praktijk gaat het niet altijd op. Ouder worden gaat gepaard met inleveren en dat kan tot psychische problemen leiden. Gespecialiseerde teams van GGNet helpen oudere patiënten ontdekken hoe hun leven weer de moeite waard wordt. Marloe Willemsen, verpleegkundig specialist en Daniëlle Emmerink, psychiater, vertellen hoe zij dat doen.
Bekijk hier de video waarin patiënte Guus, haar persoonlijke verhaal vertelt.
Wil je meer weten over het werken bij GGNet Ouderen? Bekijk de film waarin medewerkers van GGNet Ouderen vertellen over hun werk.
Denken in netwerken is wennen
GGNet Apeldoorn (Ambulant en Ouderen) participeert in OZOverbindzorg, een netwerk van zorgverleners rondom de cliënt. Dit is een digitaal platform voor het uitwisselen van informatie, waarbij de patiënt de regie houdt over de uitwisseling van gegevens. Binnen het netwerk kan iedereen die betrokken is bij de patiënt gerichte vragen stellen, antwoord geven en signalen afgeven. De zorg, het welzijn en alle betrokken partijen zijn hierdoor overzichtelijk in beeld.
Meer over OZOverbindzorg
Van opname- naar behandelwet
Op 1 januari 2020 treedt de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) in werking, de opvolger van de wet Bopz (Bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen).
Bekijk een film waarin uitgelegd wordt waar de nieuwe wet over gaat
Een levendig netwerk voor herstel
Judith had haar (privé)contacten hard nodig voor haar welzijn en herstel tijdens de behandeling bij GGNet Jongvolwassenen. In het magazine vertelt zij wie er voor haar belangrijk waren tijdens deze moeilijke periode.
Ook Emma (22) vertelt openhartig over haar behandeling bij GGNet. Emma was somber en kwam haar bed niet meer uit.
De vlog over GGNet Jeugd en Jongvolwassenen in Doetinchem volgt binnenkort.
Traumabehandeling
In het GGNet Magazine legt Maria Mauritz, verpleegkundig specialist en onderzoeker, uit wat het verschil is tussen trauma en PTSS (posttraumatische stresstoornis) en waarom een goede herkenning en behandeling van PTSS belangrijk is.
Preventie: je staat er niet alleen voor
GGNet Preventie biedt hulp ondersteuning en cursussen aan ggz-mantelzorgers. Ook heeft GGNet cursussen voor kindern en jongeren die een ouder hebben met psychische of verslavingsproblemen.
Meer dan een overwinning - Tournesol
Bij GGNet leggen wij onze focus op herstel en werken we vanuit de herstelvisie. Herstellen is niet alleen helemaal beter worden. Herstel betekent leren omgaan met een psychische aandoening en weer meer regie over eigen leven krijgen. Herstel gaat over overwinning en ontdekking. Het weer oppakken van sociale rollen en het herwinnen van eigen identiteit.
In de week van 22 t/m 27 september 2019 hebben we met ruim twintig patiënten de Mont Ventoux beklommen! Het bereiken van de top van De Kale Berg als metafoor voor het omhoog klimmen uit het dal. Deelnemers komen letterlijk en figuurlijk in beweging. Iedereen gaat met zijn eigen verhaal en persoonlijk doel deze sportieve en mentale uitdaging aan. We werken hier samen naar toe. Zelfvertrouwen groeit en sociale contacten worden uitgebreid. Het biedt de kans een doel na te streven én te bereiken.
Op onze pagina over herstelgerichte zorg leest u meer over herstelondersteunende zorg, de inzet van ervaringsdeskundigen en Tournesol.
Trots op GGNet
Medewerkers van GGNet vertellen wat hen beweegt om hun werk te doen.
- Ester van Beek, manager VGGNet, vindt dat de zorg voor patiënten met ernstige psychiatrische problemen én een laag IQ vraagt om een andere aanpak.
- Gwendy Bos, leidinggevende team Informatievoorziening, levert cijfers aan over hoe we het doen als zorginstelling.
- Oktay Cavuslar, ervaringsdeskundige, heeft bewust gekozen voor een baan in de hulpverlening: Inzet van ervaringsdeskundigheid.
- Leontine Berg, psychiater, wil jongeren stimuleren het leven weer aan te gaan.
- Fatma Ede is maatschappelijk werker bij het VIP-team Apeldoorn/Zutphen. Het VIP-team behandelt mensen met een eerste of tweede psychose.
Crisisdienst
De Crisisdienst van GGNet heeft twee crisisinterventieteams, het team Apeldoorn-Zutphen en het team Achterhoek-Liemers. Samen zijn zij de 'spoedeisende hulp' van de psychiatrie.
Lees het interview met de hulpverleners van het team Apeldoorn-Zutphen.
De crisisdienst speelt een belangrijke rol bij de hulp aan mensen met verward gedrag. Samenwerking met andere hulpverleners en instanties is daarbij van onschatbare waarde. Luister naar het interview op Radio Twente met Karin Freriks, manager Acute Zorg ambulant over mensen met verward gedrag.