Vroege Interventie Psychose
Heb jij voor de eerste of tweede keer een psychose? Dan heeft GGNet een behandeling waar je veel aan kunt hebben. De behandeling heet Vroege Interventie Psychose. We korten dat meestal af naar VIP.
Bij GGNet geloven we in herstel: iedereen kan beter worden. Soms gaan de klachten misschien niet helemaal over, maar kun je wel leren hoe je er beter mee om kunt gaan.
Voor wie
De VIP-behandeling is bedoeld voor volwassenen die voor de eerste of tweede keer een psychose meemaken. Je mag niet langer dan drie jaar klachten hebben. Jij en ook je naasten krijgen zorg op maat.
Behandeling
GGNet biedt herstelondersteunende zorg. Dat betekent dat we kijken naar jouw mogelijkheden en wensen – en dus niet alleen naar jouw klachten.
Doel
We nemen samen door wat je met de VIP-behandeling wilt bereiken. Herstellen van de psychose is een eerste belangrijke stap. Ook is het goed om te leren hoe je kunt omgaan met klachten na de psychose. En te leren hoe je een terugval voorkomt.
Hoe werkt de behandeling VIP?
De VIP-behandeling bestaat uit verschillende onderdelen.
- Voorlichting: hoe kom je aan een psychose en hoe kom je er af?
- Medicatie als dat nodig is.
- Gesprekken met familie of andere naasten - dat kan met jou erbij of zonder jou. Voorbeelden zijn systeemtherapie en gesprekken met ervaringsdeskundigen die zelf of in hun familie te maken kregen met psychose.
- Hulp om je activiteiten op een rijtje te zetten. Zo krijg je overzicht en een dagstructuur.
- Ondersteuning als je weer wil beginnen met je werk of opleiding.
- Ondersteuning bij middelengebruik: wat heb je nodig om minder of niet te gebruiken?
Welke onderdelen zijn voor jou belangrijk? En met welk onderdeel wil je het liefste beginnen? Natuurlijk denken wij met je mee. Dat doen we graag samen met je naasten.
Als het nodig is, krijg je extra begeleiding
Bijvoorbeeld rondom werk, opleiding of dagbesteding. Of om (weer) goed contact met je familie en vrienden te hebben. En ze te betrekken bij je herstel. Het VIP-team helpt ook met problemen op het gebied van wonen en geldzaken.
Waar en hoelang?
Waar?
Als je wilt, komt het VIP-team bij je langs: thuis, op school of op je werk. Jij geeft aan wat je het prettigst vindt. Verder zijn er gesprekken op de polikliniek in Apeldoorn of op de afdeling waar je binnen GGNet opgenomen bent.
Hoelang?
De behandeling duurt minstens één jaar en maximaal vijf jaar. Meestal is een opname niet nodig.
Het team
De behandeling van een psychose wordt gedaan door verschillende hulpverleners. Dat zie je terug in het VIP-team. Dat bestaat uit een psychiater, psychologen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, een trajectbegeleider en ervaringsdeskundigen.
Je maakt dus kennis met veel verschillende mensen. Dat vraagt in het begin best veel van je. Maar het helpt je ook. Samen kom je erachter welke hulpverleners het beste passen bij wat jij nodig hebt. Ook de hulpverleners met wie je minder contact hebt, zijn steeds op de hoogte. Dat is ook fijn voor de mensen om je heen. Zij kunnen altijd iemand bereiken als ze vragen of zorgen hebben.
Informatie voor naasten
Naasten zijn heel belangrijk voor mensen met psychische problemen. Een actieve rol van familie en vrienden vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Maar soms heb je als naaste ook een steuntje in de rug nodig. Op ons platform voor naasten vind je verschillende mogelijkheden voor hulp.
Aanmelden
Jouw huisarts of behandelaar bij GGNet kan jou doorverwijzen. Het VIP-team komt dan binnen een week bij je langs. Of jij komt naar de polikliniek. Snel daarna krijg je een uitnodiging voor een intake-gesprek. Meteen na de intake begint de behandeling.
Bij crisis
Heb jij of heeft iemand in jouw omgeving met spoed psychiatrische hulp nodig?
Bel dan meteen met de huisarts.
Ben je verwijzer?
Bel dan met de Crisisdienst van GGNet via telefoonnummer 088 - 933 4400. Deze dienst is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor spoedeisende situaties.
Meer weten?
- ik wil meer weten over Trauma en posttraumatische stressstoornis