Behandeling Psychose
Iemand met een psychose hoort, ziet, denkt of voelt dingen die andere mensen niet horen, zien, denken of voelen. Het komt ook vaak voor dat iemand met een psychose ideeën heeft die niet kloppen of die niet waar kunnen zijn. Maar: een psychose kan er bij iedereen anders uitzien. Sommige mensen hebben snelle gedachten, veel energie en kunnen zich niet goed concentreren. Anderen denken juist langzaam en voelen zich moe en somber. Het lukt mensen met een psychose vaak niet meer om de dagelijkse dingen goed te organiseren.
Het is belangrijk om hulp te zoeken.
Het is belangrijk dat een psychose zo kort mogelijk duurt. Heb je een psychose of denk je dat je een psychose hebt? Bel dan de behandelaar of huisarts.
Behandeling
Bij GGNet geloven we in herstel: iedereen kan beter worden. Soms gaan de klachten misschien niet over, maar kun je wel leren hoe je er beter mee om kunt gaan.
Soorten behandelingen
GGNet heeft verschillende behandelingen voor een psychose. De meeste mensen krijgen hun behandeling op de polikliniek of thuis. Maar zijn je klachten heel ernstig? Dan word je opgenomen.
- Vroege Interventie Psychose (VIP): voor mensen die voor de eerste of tweede keer een psychose hebben.
- Poli- of FACT-team: voor mensen die al vaker een psychose hebben gehad.
De poli is er voor specialistische zorg als geen opname nodig is. Een FACT-team behandelt mensen met ernstige psychiatrische problemen die vastlopen in het dagelijks leven.
- Een behandeling bij Bas, kortdurende ggz: voor mensen die na een intensieve behandeling kwetsbaar blijven voor psychoses.
- Mensen ouder dan 60 jaar kunnen ook terecht bij GGNet Ouderen.
Onderdelen van een behandeling
Je behandeling kan bestaan uit (een van) deze onderdelen:
- Psycho-educatie. Je krijgt uitleg over wat een psychose is. Je leert over oorzaken, gevolgen en hoe je ermee om kunt gaan.
- Een crisisplan en crisiskaart maken. Aan welk gedrag kunnen mensen herkennen dat het niet goed met je gaat? Wat heb je op dat moment nodig? Van wie? Dat schrijf je op in je crisisplan en crisiskaart.
- Medicijnen tegen psychose, somberheid en angst.
- Cognitieve gedragstherapie (CGT).
- EMDR.
- Schematherapie.
Onderdelen van een behandeling
- Systeemtherapie.
- E-health.
- Gesprekken met familie/vrienden.
- Gesprekken met ervaringsdeskundigen.
- Training voor het (beter) leren omgaan en communiceren met anderen.
- Training om positiever naar jezelf te leren kijken.
- Hulp voor als je (weer) naar school of aan het werk gaat.
- Hulp bij verslaving.
- Hulp bij financiële problemen.
- Hulp bij het zoeken naar woonruimte.
Informatie voor naasten
Naasten zijn heel belangrijk voor mensen met psychische problemen. Een actieve rol van familie en vrienden vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Maar soms heb je als naaste ook een steuntje in de rug nodig. Op ons platform voor naasten vind je veel mogelijkheden voor steun en hulp.